Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:42

Μητροπολίτης Λαγκαδά: “Όχι σε ό,τι εκμηδενίζει την ιστορική αξία του πολιτισμού μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η 28η Οκτωβρίου, μια ημερομηνία ορόσημο για την Πατρίδα μας, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την εορτή της Αγίας Σκέπης.

Το πρωί της Τετάρτης 28η Οκτωβρίου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά τελέσθηκαν Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακού ο οποίος και χοροστάστησε εις τον πανηγυρικό Όρθρον και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί του εορτασμού της επετείου του Ιστορικού Έπους του 1940.

Κατά τον επίσημο εορτασμό παρέστησαν μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά κρατώντας τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας, πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά τους λάβαρα, καθώς και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, που προσήλθαν για να εορτάσουν την εορτή της Αγίας Σκέπης και να τιμήσουν όλους εκείνους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και Πίστη βεβαία, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την Ελευθερία της Πατρίδος μας γράφοντας μία από τις σημαντικότερες και ενδοξότερες σελίδες της παγκοσμίου ιστορίας της.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Θεολόγος – Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως κ. Αστέριος Καραγιοβάννης ο οποίος με γλαφυρό τρόπο τόνισε ότι ο Ελληνικός λαός εμφορούμενος από αξίες και ιδανικά ίδια με εκείνα του αγώνα του ’21, κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα αξίες και ιδανικά που στις ημέρες μας έχουν ατονίσει και κινδυνεύουνε από τη λήθη και την απαξίωση. Μόνο με την μεταστροφή του νου και το όραμα για μια Ελλάδα που θέλουμε καλύτερη, με Πίστη στην Υπέρμαχο Στρατηγό και προστάτιδα του Γένους μας, μπορούμε να φανούμε αντάξιοι και κληρονόμοι των προγόνων μας.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη τον ομιλητή για τον μεστό λόγο του επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για την πατρίδα μας, τον τόπο μας και την ζωή όλων μας, διότι μας θυμίζει ουσιαστικά γεγονότα όπως είναι αυτό της συνεχούς Προστασίας της Παναγίας, στο Έθνος και την Πατρίδας μας.

Ο πόλεμος δυστυχώς σήμερα γίνεται σε άλλο επίπεδο και αφορά την αλλαγή της προσωπικότητας και του φρονήματος, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αποσυνδεθούμε από την ιστορία μας και να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε με αποτέλεσμα από άνθρωποι πνευματικά σκεπτόμενοι, να γίνουμε αριθμοί και εξαρτήματα σε ένα σύστημα που δεν θέλει τον άνθρωπο ελεύθερο, που δεν θέλει τον άνθρωπο με ιδανικά με φιλοπατρία, με Πίστη στο Θεό και με μία ζωή η οποία θα φέρει πάνω της, την σφραγίδα της ηθικής ευταξίας και του σεβασμού του προσώπου του άλλου.

Σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο καλούμεθα όλοι μας να πούμε όλοι ένα μεγάλο ΌΧΙ. Να πούμε ΌΧΙ σε κάθε τι που μας στρεβλώνει, σε κάθε τι που καταστρέφει την προσωπικότητα και το πρόσωπο μας, σε κάθε τι που εκμηδενίζει την ιστορική αξία του πολιτισμού και της ζωής ενός τόπου και ενός λαού.

Να μην περιμένουμε από τους ξένους βοήθεια ή καλό, αν εμείς πρώτα δεν αγαπήσουμε την ιστορία μας και τον τόπο μας, και έχοντας τιμιότητα και πίστη όπως είχαν οι πρόγονοί μας, να υπερασπιστούμε την Παράδοση, τα Ήθη και την Ιστορία μας.

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό, ο οποίος και τίμησε με την παρουσία του τις λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και συνεχάρη ιδιαιτέρως τα παιδιά που προσήλθαν με το μέγιστο σύμβολο της Πατρίδος μας, την Γαλανόλευκη ανά χείρας δίδοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα προς όλους όσους καπηλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντά, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους να ψάλλουν με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το πέρας της Επισήμου Δοξολογίας, τελέσθηκε στο μνημείο των πεσόντων Ηρώων της πόλεως του Λαγκαδά, Επιμνημόσυνος Δέησις, υπέρ αναπαύσεως των Ηρωικών Πεσόντων Αγωνισαμένων, και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στην μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος μας, καθώς και η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες τμημάτων από τα Σχολεία των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ