Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:36

Μητροπολίτης Κορωνείας: Η Μεταμόρφωση, το μόνο θαύμα που έγινε για τη στήριξη της πίστης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα έγινε η Πανήγυρις του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιθέα. Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους εκλεκτούς Ιερείς του Ναού, τον προϊστάμενο Αρχιμ. Ειρηναίο Νάκο, τον καλλικέλαδο, τον δραστήριο Αρχιμ. Σισώη Σκάρκο, τον αγιογράφο και τον λόγιο Πρωτοπρ. Βασίλειο Χριστοδούλου. Έλαβαν μέρος και άλλοι ιερείς επισκέπτες – προσκυνητές.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβ. Κορωνείας είπε: Όλοι έχουμε ακούσει για το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ξαφνικά, εκεί στο Θαβώρ, η ακτινοβολία της θείας φύσεως του Χριστού διαπέρασε, κατά κάποιο τρόπο, το κέλυφος της ανθρωπίνης φύσεώς Του και “έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένοντο λευκά ως το φως” (Ματθ. ιζ, 2).

Αυτό το θαύμα έγινε, λένε οι Πατέρες, για να στηριχθούν οι Απόστολοι στην πίστη στη θεότητα του Χριστού. Σημειωτέον ότι είναι το μόνο ίσως θαύμα, που έγινε προς στήριξη της πίστεως. Όλα τα θαύματά Του ο Χριστός τα έκανε, για να επιβραβεύσει την πίστη.

Το φως αυτό, λέγουν οι Πατέρες της Εκκλησίας- Γρηγόριος Παλαμάς κ.α.- δεν ήταν φυσικό φως, αλλά υπέρ- φυσικό, άκτιστο. Φως θείο, ακτινοβολία της Θεότητος. Αυτό το φως πολλοί άγιοι εκθειάζουν. “Τη του προσώπου Σου αχράντω αίγλη τα ασθενή μου περιήστραψας όμματα”, αναφωνεί ο Αγ. Συμεών, ο Ν. Θεολόγος.

Πώς επιτυγχάνεται η θέα αυτού του ακτίστου φωτός; Με τη συνειδητή ενσωμάτωσή μας στην Εκκλησία. Την μυστηριακή ζωή και μάλιστα τη Θεία Ευχαριστία. Την προσευχή και την άσκηση. Άσκηση, εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, σημαίνει, γιά μάς τους “εν τω κόσμω”, να αγωνιζόμαστε να διατηρούμεθα καθαροί από κάθε “μολυσμόν σαρκός και πνεύματος” (Β’ Κόριν. ζ, 1). Να απαλλαγούμε από τον ακόρεστο καταναλωτισμό. Να μη κυνηγάμε τα άχρηστα και περιττά, αλλά τα χρήσιμα και απαραίτητα.

Ακόμη να ικανοποιούμε μετά λόγου τα ενστικτά μας. Γιατί τα ένστικτα στον άνθρωπο δεν έχουν τον αυτοματισμό που έχουν στα ζώα. Στον άνθρωπο τα ένστικτα έχουν ελευθερία. Γι ‘ αυτό η λογική θέτει, πρέπει να θέτει, τα όρια, για να μη φθάνουμε στην αμετρία και την κατάχρηση ή παράχρηση. Και κάποτε να θυσιάζουμε κάτι χάριν των άλλων. “Νηστεύσωμεν ίνα ελεήσωμεν”, λέγουν οι Πατέρες. Όμως απαραίτητη είναι και η καθαρά προσευχή.

Δεν θα σας κουράσω περσσότερο, κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας. Αύριο, συν Θεώ, θα πούμε περισσότερα στο ίδιο θέμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ