Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 6:39

Μητροπολίτης για ένα τέταρτο… Τι οδήγησε στο λάθος που αναστάτωσε την Ιεραρχία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όταν στον τρίτο όροφο των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του αρχιμανδρίτη Αλέξιου Ψωίνου, διευθυντή υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας, ένας κληρικός τρέχει να του δώσει το χαρμόσυνο μαντάτο. «Εκλεγήκατε Μητροπολίτης Γλυφάδας» του είπε. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο γραφείο του αρχιμανδρίτη Αλέξιου, ο οποίος είχε ήδη προβάδισμα στο Τριπρόσωπο, είχε γεμίσει κόσμο που έσπευδαν να τον συγχαρούν. Είχε «κερδίσει» την Μητρόπολη με μια ψήφο διαφορά. Ο Αλέξιος είχε συγκεντρώσει 38 ψήφους, ο ανθυποψήφιος του επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος 37 ψήφους και υπήρχε και μια λευκή.

Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά στον τρίτο όροφο του κτιρίου, στον ακριβώς επόμενο, στον τέταρτο, όπου το γραφείο του επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου που μόλις είχε «χάσει» την εκλογή για μια ψήφο επικρατούσε το ακριβώς αντίθετο κλίμα.

Ο δεύτερος όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Ένας εκ των μητροπολιτών – εκλεκτόρων, συνειδητοποίησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έβγαζε το απαραίτητο άθροισμα. 37 + 38 + 1 = 76 φέρεται να είπε. Όμως οι εκλέκτορες ήταν 77. Άρα τι συνέβη; Δεν ψήφισε κάποιος; Δεν καταμετρήθηκε μια ψήφος;

Αυτή η επισήμανση οδήγησε σε επανακαταμέτρηση των ψήφων για να προκύψει το τελικό 38 – 38 – 1… Ισοψηφία!

Πλέον το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό αφού για τις περιπτώσεις αυτές ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει πως «Ἐν περιπτώσει ἰσοψηφίας εἴτε μεταξὺ τῶν Μητροπολιτῶν, εἴτε μεταξὺ Ἐπισκόπων, προτιμᾶται ὁ ἔχων τὰ πρεσβεῖα τῆς Ἀρχιερωσύνης, μεταξὺ Πρεσβυτέρων ἢ Διακόνων προτιμᾶται ὁ κατὰ βαθμὸν ἀνώτερος μεταξὺ δὲ Πρεσβυτέρων ὁ ἔχων τὰ πρεσβεῖα τῆς Ἱερωσύνης».

Το κλίμα άλλαξε κατακλυσμικά!

Στον τρίτο όροφο τα χαμόγελα χάθηκαν. Ο άνθρωπος που ετοιμαζόταν να κατέβει στο μεγάλο συνοδικό για να αποδεχτεί την εκλογή του, είχε μόλις χάσει. Στον δε τέταρτο, το σοκ ήταν μεγάλο.

Κανείς δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε ένα λάθος στην καταμέτρηση έχει προκαλέσει τέτοια αναστάτωση στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου. Ισοψηφίες θυμήθηκαν αρκετές, όμως τέτοια περίπτωση ουδείς.

Ανάμεσα στους κληρικούς και τους λαϊκούς που παρακολούθησαν τις εξελίξεις αυτό το μεσημέρι ο καθένας έδωσε τη δική του εξήγηση. Άλλοι βρήκαν «μαγειρέματα», άλλοι «θεία παρέμβαση» άλλοι «τύχη» και «ατυχία» ανάλογα από τη σκοπιά που το έβλεπε ο καθένας.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ;

Τελικά ο Αρχιεπίσκοπος εξέλεξε τον Ιεράρχη που επιθυμούσε για την στρατηγικής σημασίας Μητρόπολη Γλυφάδας αλλά οι απόψεις για το αν «κέρδισε» την εκλογή διίστανται.

Ο νυν μητροπολίτης Γλυφάδας ήταν προσωπική επιλογή του κ. Ιερωνύμου. Αντίθετα ο π. Αλέξιος Ψωίνος ήταν αυτό που συνήθως λέμε outsider.

Αν δούμε τα νούμερα θα διαπιστώσουμε πως η Ιεραρχία μοιράστηκε στα δύο ακριβώς. Θα ήταν αδικία και για τους δυο κληρικούς που έχουν σημαντική πορεία στα εκκλησιαστικά πράγματα, να τους αποδώσουμε την εκλογή ή την μη εκλογή στις προθέσεις του Σώματος απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός πως στις πρώτες αρχιερατικές εκλογές μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου ο αρχιεπισκοπικός υποψήφιος εξελέγη οριακά δεν θα πρέπει να αφήσει απροβλημάτιστο κανέναν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ