Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:56

Μητροπολίτες προσφεύγουν στο ΣτΕ κατα του Συμφώνου Συμβίωσης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τρεις Ιερές Μητροπόλεις και οι Μητροπολίτες τους προςέφυγαν στο ΣτΕ κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.Μαζί τους λίγοι πολίτες , μια μοναχή και άλλοι.

Ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος 4356/ 2015 ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικά (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη).

Δεν το δέχεται η ελληνική κοινωνία, …στιγματίζονται και οι γονεις αυτών των ζευγαριών, υποστηρίζουν, μεταξύ πολλών ακόμα παρόμοιων επιχειρημάτων.

Αιτούνται μάλιστα να εισαχθεί η προσφυγή τους προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικικρατείας προςέφυγαν :

Οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, όπως και οι Μητροπολίτες των τριών αυτών Μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, καθώς ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δυο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών» .

Αφορμή για την προσφυγή στάθηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία (ληξιαρχικές πράξεις) των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλωνζευγαριών και καθορίζεται η τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην προσφυγή τους οι φερόμενοι ως θιγέντες από την επίμαχη απόφαση υπάρχουν κατά κυνική και σκανδαλώδη πρόκληση του κοινού περί ηθικής και θρησκεία αισθήματος, υποδείγματα, της ληξιαρχικής πράξης «συμφώνου συμβίωςης με θρήσκευμα».

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι :

* η καθιέρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών, προσβάλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 5 του Συντάγματος η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε άλλο παρά απεριόριστος είναι αλλά υπόκειται στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών.

Τα χρηστά ήθη συνιστούν νόμιμο συνταγματικό περιορισμό, περιορισμό, εμποδίων και φραγμών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, υποστηρίζουν οι Μητροπολιτες και προσθέτουν ότι ως χρηστά ήθη νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο.

Η παραβίαση των χρηστών ηθών συνδέεται και την προστασίας της οικογένειας όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα και το οικογενειακό δίκαιο (Αστικός Κώδικας).

* η Ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων ανηκόντων στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως με την εν γάμω οικογένεια του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων.

Ισχυρίζονται τέλος ότι η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, λόγω των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων, , θα ισοδυναμεί για τον μέσο γονέα και τους εξ αίματος συγγενή των συμβιούντων ομοφυλοφίλων, που θα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, με ένα ιδιότυπο καταναγκαστικό κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων εξ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων.

ΠΗΓΗ: ΤΗΕ TOC

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ