Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 10:09

Με τιμές “αρχηγού κράτους” η αποπροσανατολιστική παρέμβαση του κ. Φίλη

Ανδρέας Λουδάρος
Ανδρέας Λουδάρος
Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Του ιδίου συγγραφέα:

Τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βουλιάζει, οι άνθρωποι εξακολουθούν να «βουτάνε» από τα μπαλκόνια και τα αντικαταθλιπτικά είναι το νούμερο ένα σε πωλήσεις προϊόν στην Ελλάδα, ένας πολιτικός με θεσμική θέση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης αποφάσισε να τα βάλει με την πίστη και την ελπίδα μας.

Απευθυνόμενος ουσιαστικά στο κομματικό του ακροατήριο, αυτός ο άνθρωπος, που όπως φαίνεται δεν θέλει να χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους του, παίρνει ένα τεράστιας ιστορικής σημασίας γεγονός και το μετατρέπει σε αντικείμενο μικροπολιτικής, χαμηλού, τολμώ να πω, επιπέδου.

Ο άνθρωπος, λοιπόν, αυτός ξέχασε τη σημασία που έχει για τα εκατομμύρια των ορθοδόξων σε ολόκληρο τον κόσμο το γεγονός πως για πρώτη φορά εδώ και δέκα αιώνες, μεταφέρεται σε ορθόδοξη χώρα από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ολόκληρο το λείψανο ενός κοινού Αγίου. Χίλια χρόνια είμαστε χωρισμένοι οι χριστιανοί σε Ορθόδοξους και Ρωμαιοκαθολικούς και, όπως φαίνεται, ορισμένοι ενοχλούνται όταν βλέπουν πως γίνονται κινήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά.

Τον ενόχλησε ο στρατός, ο κιλλίβαντας, οι τιμές. Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που δίνεται η δυνατότητα στο Πυροβολικό, ένα από τα πιο ουσιαστικά σώματα του Ελληνικού Στρατού, να υποδεχθεί την προστάτιδα Αγία του. Που είναι, λοιπόν, η υπερβολή; Επίσης ο κ. Φίλης ίσως να μην είδε πως αντίστοιχες ήταν και οι τιμές από το ιταλικό κράτος. Άγημα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μετέφερε το ιερό λείψανο. Δεν το είδε; Κάθε χρόνο που λιτανεύεται στη Βενετία το λείψανο σε κιλλίβαντα το μεταφέρουν. Εμείς όμως είμαστε οι προοδευτικοί… μήπως να το μεταφέραμε με ταξί;

Κάντε μια έρευνα αγαπητέ κύριε συνάδελφε… με τι τιμές υποδέχθηκε η Νέα Υόρκη την Αγία Βαρβάρα πριν μερικά χρόνια.

Ο κ. Φίλης ως παλιός δημοσιογράφος θα έπρεπε να ξέρει, και νομίζω το ξέρει πολύ καλά, αλλά για κάποιους δικούς του λόγους κάνει πως δεν το γνωρίζει, πως πριν μιλήσεις πρέπει να ερευνήσεις. Μπορεί να μας πει, λοιπόν, που υπάρχει αυτή η περιβόητη απόφαση περί «τιμων αρχηγού κράτους»; Ποιος την πήρε, πότε την πήρε κτλ; Μην ψάξετε κύριε Φίλη, δεν θα τη βρειτε πουθενά γιατί η υποδοχή της Αγίας Βαρβάρας στη χώρα μας μπορεί να ήταν τιμητική και εντυπωσιακή ΔΕΝ ήταν όμως με τιμές αρχηγού κράτους!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος εστίασε την κριτική του στο θέμα του νοσοκομείου. Ο τρόπος μάλιστα που το παρουσίασε ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός για την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Φίλης εμφανίζει την Εκκλησία να λέει στους ανθρώπους “σταματήστε τη χημειοθεραπεία θα γίνετε καλά με το λείψανο”! Πότε το είπε αυτό η Εκκλησία κ. Φίλη στους ασθενείς; Που τα είδατε αυτά γραμμένα; Το γεγονός ότι για δυο ώρες (διαβάστε… υπάρχει πρόγραμμα) θα μεταφερθεί το λείψανο στο νοσοκομείο για να πάρουν δύναμη οι συνάνθρωποί μας, να κάνουν το σταυρό τους και να προσκυνήσουν όσοι θέλουν, το βλέπετε τόσο μεμπτό; Έχετε μιλήσει ποτέ κ. Φίλη με τους κληρικούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία να σας πουν τι ζητά αυτός ο κόσμος; Που ελπίζει και με τι δάκρυα προσεύχεται; Μάλλον όχι! Μάλλον εσείς είστε ο υπεράνω, ο μορφωμένος, ο θεωρητικός που ανατριχιάζετε βλέποντας την έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των απλών και αγραμμάτων…

Υπάρχει μια παλιά δημοσιογραφική παροιμία: «Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία είδηση» και ο κ. Φίλης φαίνεται πως έχει αποφασίσει να στηρίξει την ωραία είδηση γιατι η κριτική του εδράζεται σε ψέμματα και όχι σε γεγονότα! Ίσως επειδή τα πραγματικά γεγονότα… αυτά που σχετίζονται με τη ζωή μας, πρέπει να μείνουν χαμηλά στην επικαιρότητα.

Ο κ. Φίλης πήρε την ατζέντα που θέλει να επιβάλλει στον δημόσιο λόγο στη συγκεκριμένη συγκυρία, την έβαλε σε έναν “κιλλίβαντα” και μας τη μεταφέρει με τιμές “αρχηγού κράτους”. Έτσι, την ώρα των διαπραγματεύσεων, αντί να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ασχολούμαστε με θέματα λυμμένα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Αγαπητέ κύριε Φίλη,
Σας ευχαριστούμε που μας προστατεύετε από την Εκκλησία και τους σκοτεινούς εκπροσώπους της που θέλουν να μας μεταφέρουν στον Μεσαίωνα. Όταν μας σώσετε από την Εκκλησία, σας παρακαλώ, δείτε και κάτι άλλα θεματάκια σχετικά με το πως θα ζήσει αυτός ο λαός. Τι θα γίνει με την ανεργία, τους μισθούς, τα νοσοκομεία, τα τεράστια προβλήματα… Επίσης, θυμηθείτε να δουμε και το θέμα της ποιότητας της πολιτικής σε αυτή την άτυχη χωρα.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ