Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:43

Με μηνύματα προς τη Μόσχα το συλλείτουργο στο Φανάρι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO/ Σοφία Καρεκλά – Αντώνης Τριανταφύλλου Το συλλείτουργο των Πατριαρχών Βαρθολομαίου και Θεόδωρου στην Κωνσταντινούπολη για τη θρονική γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την παρουσία και εκπροσώπων των Εκκλησιών της Κύπρου και της Ουκρανίας, υπό το βλέμμα και της αντιπροσωπείας του Βατικανού, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να δείξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα Πατριαρχεία της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας έχουν την αποφασιστικότητα να συμβαδίζουν, παρά τις ρωσικές πιέσεις και κυρώσεις, με αφορμή το ουκρανικό αυτοκέφαλο.

Οι δυο Πατριάρχες, για μια ακόμη φορά, μνημόνευσαν τα δίπτυχα, συμπεριλαμβάνοντας και τον Κιέβου Επιφάνιο, κάτι που  πλέον δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Ωστόσο, η μνημόνευση, παρουσία και ενός επισκόπου από την Εκκλησία της Κύπρου, του Μητροπολίτη  Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου, έχει ξεχωριστή σημασία.

Στο Συλλείτουργο συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχι Ευστράτιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Βαρθολομαίος: Η διαίρεση δίνει ώθηση για την αποκατάσταση της ενότητας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε ως νέο Διάκονο της Πατριαρχικής Αυλής τον π. Βασίλειο Γρηγοριάδη. Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονούμενο, τον επαίνεσε για την επιλογή του να υπηρετήσει ως κληρικός στο Φανάρι, παρά την μαστίζουσα λειψανδρία λόγω της άδικης απομείωσης του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης ονομάτισε τον νέο διάκονο Βαρνάβα από τον Απόστολο Βαρνάβα της Κύπρου και τον παρότρυνε να ακολουθεί τα βήματα του Αγίου, που θα φέρει στο εξής το όνομά του, και να κινείται στη διακονία του με το φιλελεύθερο και οικουμενικό πνεύμα που λέει ο Συναξαριστής ότι διέκρινε τον Απόστολο και Άγιο Βαρνάβα λόγω της κυπριακής του καταγωγής.

Μητροπολίτης Γορτύνης Μακάριος: «Όποιος επιθυμεί να σβήσει η Μητέρα Εκκλησία, θα πρέπει να διαγράψει την παράδοση όλης της ορθοδοξίας»

Τον Θείο λόγο κήρυξε νωρίτερα ο μητροπολίτης Γορτύνης Μακάριος που τόνισε ότι σήμερα γιορτάζει όχι μόνο «η θεοδόξαστος και μαρτυρική καθέδρα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο» αλλά όλη η Ορθοδοξία.

Ο κ. Μακάριος έκανε λόγο για το πρόσφατο «επίτευγμα» του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως χαρακτήρισε την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο, «δέχεσθε αδίκως πλήθος επιθέσεων και συκοφαντιών γιατί χορηγήσατε την πολυπόθητη εκκλησιαστική αυτοκεφαλία στους ορθοδόξους χριστιανούς που ζουν στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας. Η ιστορία θα δικαιώσει τη δική σας θαρραλέα ενέργεια και το όνομά σας θα παραμείνει γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ορθοδόξου ουκρανικού λαού και του Κιέβου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα ήταν αντίθετο προς την μέχρι τώρα συμπεριφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μη δοθεί η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, από τη στιγμή που μέχρι τώρα οι Εκκλησίες έχουν λάβει την αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν απέκτησαν αυτόνομα κράτη.

Ο μητροπολίτης Γορτύνης μίλησε, επίσης, για την πολυποίκιλη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος επιθυμεί να σβήσει η Μητέρα Εκκλησία, θα πρέπει να διαγράψει τους αγίους Πατέρες, την παράδοση και την κληρονομιά όλης της ορθοδοξίας. Η ορθοδοξία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο κορυφαίος θεολόγος του 20ου αιώνα π. Γεώργιος Φλωρόσφκυ. Η θεολογική συνείδηση πρέπει να γίνει ιστορική και μόνο έτσι μπορεί να γίνει καθολική. Αδιαφορία για την ιστορία οδηγεί σε μια πνευματική ξηρότητα και δογματική διάθεση».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ