Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | 1:32

Μεσσηνίας: “Δεν θα δημιουργήσουμε δύο πόλους μέσα στην Ορθοδοξία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον προβληματισμό του για τις αντιδράσεις των διαφόρων Εκκλησιών αλλά και την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η σύνεση και θα συνέλθει ενωτικά η Αγία καιΜεγάλη Σύνοδος, εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Athina 984, o Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Όπως αρχικά είπε ο κ. Χρυσόστομος, “ήδη έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα από τις δύο προηγούμενες συναξεις των Προκαθημένων και δε νομίζω ότι τα προβαλλόμενα αιτήματα ή αιτιάσεις είναι λόγος αναβολής ή κατάργησης σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν όλα αυτά είναι προσχηματικά, ο κ. Χρυσόστομος είπε πώς “κάποιοι θέλουν να παίξουν τους συνδιαχειριστές κάποιων πραγμάτων και να διαμηνύσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι “δεν είσαι εσύ αυτός που θα έχει το ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο της σύγκλησης, γι’ αυτό και λέω ότι είναι παιχνίδια εξουσίας”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι “η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ήταν απόφαση όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών και της συνάξεως των προκαθημένων από το 2014, έχοντας συμφωνήσει για τις ημερομηνίες, για τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων για την θεματολογία κ.ο.κ. Τώρα ξαφνικά δύο εβδομάδες πριν την σύγκληση αναθεωρούνται και ανασκευάζονται για ποιό λόγο; Επειδή δεν περιλαμβάνεται στην ατζεντα το θεμα του Κατάρ; Μα το θέμα του Κατάρ ποτέ δεν αποτέλεσε θέμα της Μεγάλης Συνόδου. Είναι ένα διμερές θέμα, αφορά τις δύο Εκκλησίες και θα το λύσουν προσπαθώντας να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση. Δεν μπορεί ένα διμερές θέμα να αποτελέσει πρόσκομμα για τη σύγκληση της Αγίας Συνόδου. Τώρα αν η κάθε Εκκλησία δεν κατάφερε μέσα στους κόλπους της να καλλιεργήσει συνοδικό πνεύμα, είναι εσωτερικό δικό της θέμα. Όπως και αν υπάρχουν διμερή ζητήματα μεταξύ Εκκλησιών, δεν μπορούν να αποτελέσουν αγκάθι σε μια έφραση Πανορθοδόξου ενότητος”.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την πρόταση της Μόσχας για Προσύνοδο μέχρι της 10 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε με εμφατικό τρόπο “δεν καταλαβαίνετε ότι η Ρωσία με αυτό που προτείνει θέλει να μπει συνδιαχειριστής των κρίσεων. Δημιουργεί μια κρίση και μετά καλεί και λέει “έλατε να τη λύσουμε. Άρα, εφόσον δεν τη λύσατε μόνοι σας και τη λύσατε μαζί μου, εγώ είμαι ο άλλος πόλος στην Ορθοδοξία”. Είναι λοιπόν δυνατόν να καλλιεργούμε τέτοιες διχαστικές αντιλήψεις και μεθοδεύσεις και να οδηγούμαστε σε μια διάσπαση; Θα δημιουργήσουμε δύο πόλους μέσα στην Ορθοδοξία, αντίθετα με την παράδοση και την ιστορία; Όταν από τη μία λέμε ότι πάμε να εκφράσουμε την ενότητα της Εκκλησίας και από την άλλη να παίζουμε παιχνίδια πολιτικής εξουσίας και εκκλησιαστικής διπλωματίας;”.

Ο κ. Χρυσόστομος, επίσης, αναφέρθηκε στη στάση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας λέγοντας πως “δεν μπορώ να κατανοήσω τι ρόλο θέλει να παίξει η κάθε Εκκλησία. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλεί για τη Βουλγαρία, καθώς ήταν παρούσα σε όλες τις προσυνεδριακές διασκέψεις, ο Πατριάρχης ήταν σε όλες τις συναντήσεις παρών και υπέγραψε όλα τα κείμενα, ποτέ δεν έφεραν κάποια  ένσταση. Άλλο αν πρότειναν διορθώσεις, όπως έκαναν όλες οι Εκκλησίες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια Εκκλησία που να θέλει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο”.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “το να μην έρθει κάποια Εκκλησία στην Μεγάλη Σύνοδο καταρχήν γράφει την ιστορία της. Αποκόπτεται από μόνη της από το Συνοδικό σώμα της Ορθοδοξίας και παίρνει την ευθύνη της ιστορικής απομόνωσης. Και ύστερα δεν σημαίνει ότι αν λάβει μέρος κάποια Εκκλησία, δεν μπορεί να γίνει η Σύνοδος. Σε καμία Σύνοδο δεν ήταν όλες οι Εκκλησίες παρούσες. Αυτά είναι ευφυολογήματα και δεν υπάρχουν πουθενά στην ιστορία, αλλά ούτε η παράδοση της Εκκλησίας τα υποστηρίζει”.

Ο κ. Χρυσόστομος ευελπιστεί ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική και όλες αυτές οι φήμες θα καταρρεύσουν. “Θα προχωρήσουμε σε μια Σύνοδο πολύ ουσιαστική. Άλλωστε η ύπαρξη όλων αυτών των προβλήμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαίοτητα της Συνόδου. Να δείτε στο τέλος ότι το έργο της Συνόδου, θα είναι πολύ πιο θετικό από αυτό που προσδοκούσαμε. Όλα τα θέματα αποφασίστηκαν από κοινού”.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ