Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 18:01

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: “Οι ιερείς χωρίς θυσιαστήριο δεν μπορούν να διατηρήσουν την ταυτότητα της ιεροσύνης τους” ΒΙΝΤΕΟ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στον ιερό ναό Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, όπου χωρίς την παρουσία πιστών τέλεσε τη θεία λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο κ. Νικόλαος, που πλαισιωνόταν μόνο από έναν ιερέα και έναν διάκονο, σημείωσε πως “σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως πολλοί θα διαμαρτύρονται και θα έχουν δίκιο που δεν θα μπορούν να προσκυνήσουν στους ναούς. Όπως και οι ιερείς μας ακόμη περισσότερο που τέτοια μέρα θα μείνουν αλειτούργητοι. Ο λαός βέβαια έχει τρόπο να κρατήσει την πίστη του. Οι ιερείς όμως χωρίς θυσιαστήριο, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ταυτότητα της ιεροσύνης τους”, διερωτήθηκε ο κ. Νικόλαος.

Για την επιλογή της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τις λατρείες στους ναούς, ο μητροπολίτης Μεσογαίας, τόνισε πως “είναι λάθος αυτό που πρέπει να διορθωθεί. Σε καμία χώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο ποτέ, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι συνάξεις μπορεί να απαγορευθούν, οι ναοί μπορεί να κλείσουν, η λατρεία όμως και η τέλεση της θείας ευχαριστίας με κανέναν τρόπο, γιατί μας κόπηκε η αναπνοή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και από τον ορίζοντά μας να έχει εξορισθεί ο Θεός. Ούτε είναι δυνατόν να έχουμε Μεγάλη Πέμπτη και να είμαστε όλοι ακοινώνητοι”.

Για τη στέρηση της θείας κοινωνίας που τόσος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Νικόλαος, επισημαίνει χαρακτηριστικά, πως “καλούμαστε να κάνουμε όλοι τη θυσία μας, θυσιάζοντας ακόμη και την πνευματική μας τροφή. Απαγορεύτηκε και η κοινωνία μας με το Χριστό. Δεν μας επιτρέπεται προσωρινά ούτε η τέλεση της θείας ευχαριστίας. Θέλω να πιστεύω όμως όχι από έχθρα και πολεμική διάθεση, αλλά από σύνεση και λίγη ολιγοπιστία”.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως “η θεία κοινωνία δεν είναι δικαίωμα ούτε θέλημα που διεκδικείται, αλλά είναι ευλογία που προσφέρεται σε εμάς, αν και ανάξιοι, ως χάρις, δώρο, φάρμακο και ζωή” και πρόσθεσε πως “ας σκεφτούμε πόσες φορές μέχρι τώρα κοινωνήσαμε αναξίως και ας δεχθούμε ότι ο ίδιος ο Κύριος μέσα από τα γεγονότα μας βάζει ένα επιτίμιο για τις αμαρτίες μας, για την αναξιότητά μας και όχι η Κυβέρνηση”.

Σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης Μεσογαίας, αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπογραμμίζει πως “δεν κρίνουμε τις αποφάσεις της, αλλά ταπεινά εκφράζουμε τον πόνο μας υπακούοντας στις υποδείξεις της. Ευελπιστούμε όμως, ότι στα πλαίσια της ευθύνης και της αποστολής της θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να το καταλάβει”.

Ο κ. Νικόλαος, με αφορμή την εορτή της σημερινής ημέρας που η εκκλησία προβάλλει τον Σταυρό σε προσκύνηση, έκλεισε λέγοντας “‘Aς ακουμπήσουν στον σταυρό του Κυρίου όχι τα χείλη μας, ούτε μόνο τα δάκρυα από το παράπονο για τα όσα συμβαίνουν, αλλά ας τον ποτίσουν τα δάκρυα της μετάνοιάς μας και της ευχαριστίας μας για το πάθος και τη θυσία Του”.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στη θεία Λειτουργία που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, ψάλτης ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

(Φωτογραφία αρχείου)

https://www.facebook.com/enikosgr/videos/162443928174524/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ