Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:59

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Παρέμβαση του κράτους στα εσωτερικά της Εκκλησίας καταγγέλλει το Πατριαρχείο Σερβίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την απόσυρση του νόμου που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Μαυροβούνιο ζητά για μια ακόμη φορά το Πατριαρχείο της Σερβίας θέτοντας ευθέως θέμα καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών.

«Είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να αφαιρέσουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και όσες ιδιοκτησίες ανήκουν στη Μητρόπολη και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οποίων οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.» σημειώνεται στο συνοδικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Σερβίας.

Το τελευταίο διάστημα Εκκλησίας και Κράτος στο Μαυροβούνιο βρίσκονται σε κρίση, εξαιτίας της προώθησης νόμου σύμφωνα με τον οποίο κρατικοποιείται η περιουσία της Εκκλησίας, οι ναοί, τα μοναστήρια, τα κειμήλια ακόμη και τα λείψανα των αγίων.

Πίσω από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου η Εκκλησία θεωρεί πως κρύβεται ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας μιας νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας ελεγχόμενης από το κράτος.

ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ο  μέχρι πρόσφατα χαμηλών τόνων μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, προχώρησε σε μια ιδιαίτερη σκληρή ενέργεια, αναθεματίζοντας εκείνους που θα ψηφίσουν τον σχετικό νόμο.

Έχοντας δίπλα του τη λάρνακα με το σκήνωμα του αγίου Πέτρου, πρώτου Δούκα και επισκόπου Μαυροβουνίου απευθύνθηκε στον λαό της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα χαιρετώ όλον τον λαό του Μαυροβουνίου εδώ, μπροστά στην λάρνακα του αγίου Πέτρου του Μαυροβουνίου στο όνομα του Θεού, του δίκαιου και σωτήρα, οποίος σηκωθεί ενάντια στο όνομα του Θεού και την Εκκλησία Του, προκαλεί στον εαυτό του το ανάθεμα του Θεού, του αγίου Πέτρου και του αγίου Βασιλείου και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα εμποδίσει τον λαό να επέμβει αν το κράτος προχωρήσει μονομερώς».

Στο πλευρό του μητροπολίτη Μαυροβουνίου αλλά και του Πατριαρχείου της Σερβίας έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΟΠΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

Το Πατριαρχείο Σερβίας έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα στην δομή του εξαιτίας κρατικών παρεμβάσεων. Τις τελευταίες δεκαετίες στην σημερινή Βόρεια Μακεδονία υφίσταται σχισματική Εκκλησία η οποία δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το κράτος ώστε να ελέγχεται πλήρως από αυτό. Ο κανονικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης έχει εκδιωχθεί ενώ είναι γνωστές οι πολυετείς φυλακίσεις του εξαιτίας της άρνησης του να δεχθεί τις αποφάσεις τω αρχών.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως το πατριαρχείο Σερβίας δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να δεχθεί επανάληψη της ιστορίας αυτής στο Μαυροβούνιο κάτι το οποίο φαίνεται και από τα όσα αναφέρονται στη σχετική συνοδική ανακοίνωση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο σχετικά με την αναγγελθείσα έγκριση του σχεδίου νόμου για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με το παρόν, εκφράζει την υποστήριξή της στους αρχιεπισκόπους, τους κληρικούς, τους εκπροσώπους του μοναχισμού και τους πιστούς των Μητροπόλεων: Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Budimlje-Niksic, Μιλέσεβα, και Ζαχλουμίας και Ερζεγοβίνης, να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα θρησκευτικά τους δικαιώματα στο Μαυροβούνιο, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος και την ευλαβή εκπροσώπηση των δικών μας αγίων.

Όπως αναφέρθηκε ήδη στην επίσημη δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, επαναλαμβάνουμε τώρα ότι είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να αφαιρέσουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και όσες ιδιοκτησίες ανήκουν στη Μητρόπολη και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οποίων οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες της υιοθέτησης ενός τέτοιου Νόμου, απευθύνουμε έκκληση προς τα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να ακούσουν τη φωνή των επισκόπων και των πιστών της Ιεράς Εκκλησίας μας, η οποία εκφράστηκε κατηγορηματικά και σαφώς σε δύο συνελεύσεις κληρικών-λαϊκών, και να μην ψηφίσουν υπέρ αυτού του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία που πρότεινε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος και έστειλε στη Νομοθετική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου να αποσύρει τον προτεινόμενο νόμο από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την προετοιμασία ενός νέου [νόμου] που θα ήταν σύμφωνος με τα πρότυπα των σύγχρονων δημοκρατικών κρατών και αποδεκτή από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ