Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 15:43

Μία αξιοσημείωτη επέτειος της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου

Μανώλης Γ. Βαρβούνης
Μανώλης Γ. Βαρβούνης
Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Του ιδίου συγγραφέα:

Οταν, έναν περίπου χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2019, κλήρος και λαός υποδεχόταν στο Περιστέρι τον νέο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, τον Σεβασμιώτατο κ. Κλήμεντα, τον από Μεθώνης, πολλοί υποψιάζονταν και αρκετοί ήξεραν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ο νέος πνευματικός πατέρας και Επίσκοπος μίας από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Αττικής καλούνταν να αντιμετωπίσει. Ακόμη όμως και οι πλέον υποψιασμένοι, σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν τις δράσεις, το έργο και τις δομές που αναπτύχθηκαν μέσα σε μόνο έναν χρόνο, λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λαμπρή εκείνη ενθρόνιση.

Στον χρόνο που πέρασε, ο κ. Κλήμης αναδείχθηκε σε όντως άξιο πνευματικό πατέρα. Σάλπισε από την αρχή το πνευματικό προσκλητήριο για την αναγέννηση της Μητροπόλεως Περιστερίου και αποφάσισε εξ αρχής να αντιμετωπίσει παθογένειες και δυσλειτουργίες. Αναγέννησε τη λειτουργική και την πνευματική ζωή νουθετώντας, διδάσκοντας και στηρίζοντας τους κληρικούς του. Προσπάθησε να αξιοποιήσει δομές και υποδομές που είχαν μείνει ανενεργές και φρόντισε ξεχωριστά για τον καλλωπισμό και τον ευπρεπισμό των ναών της επαρχίας του. Κυρίως όμως αποκατέστησε την κανονική νομιμότητα στη λειτουργία ενοριών και εκκλησιαστικών δομών, εκεί όπου έπασχε, και ανανέωσε με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα την άσκηση της εκκλησιαστικής διοίκησης, αποσκοπώντας στο πνευματικά ωφέλιμο.

Οπως και ο ίδιος συχνά λέει, στόχος του είναι μία Εκκλησία που δίνει και δεν ζητά. Μία Εκκλησία σύγχρονη και δυναμική, που προσφέρει μαρτυρία Χριστού και που βρίσκεται κοντά στις ανάγκες του εμπερίστατου ανθρώπου της εποχής μας. Γι’ αυτό και συχνά ζητά από τους ιερείς του να μη βρίσκουν ούτε μιας ώρας ανάπαυση, αλλά να ζουν μέσα στην κοινωνία, αναζητώντας το απολωλός πρόβατο και προσπαθώντας να καταγράψουν και να θεραπεύσουν τις ανθρώπινες ανάγκες που στην εποχή μας είναι πολλές και πιεστικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης προσπαθεί με τα πνευματικά μέσα της Εκκλησίας να στηρίξει την πάσχουσα οικογένεια της εποχής μας με τον λόγο, την πατρική νουθεσία του, αλλά και την ίδρυση ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων, ώστε οι μελλόνυμφοι να λαμβάνουν την απαραίτητη πνευματική υποστήριξη για την κοινή ζωή τους. Με τα κοινωνικά φροντιστήρια και τις υποτροφίες σε άπορους φοιτητές που εξ ιδίων κατά κύριο λόγο έχει καθιερώσει, στηρίζει και βοηθά τη νεότητα, που αρχίζει να βρίσκει στην Εκκλησία τη μητέρα και τροφό. Αλλά και με την προσπάθεια για την ορθή και βιώσιμη λειτουργία του γηροκομείου, αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές και θέτει τα θεμέλια για την περικράτηση του γήρατος, όπου αν και έχει προσφέρει, εντούτοις δεν έχει δει ακόμη τον καρπό και το αποτέλεσμα των θυσιών του, ενώ συστηματικά προσπαθεί να οργανώσει τον επιστημονικό κόσμο του Περιστερίου, τον οποίο ορθώς θεωρεί φυσικό του σύμμαχο στο έργο της πνευματικής αναγέννησης του Περιστερίου και των κατοίκων του.

Ο Σεβασμιώτατος βρίσκεται καθημερινά παντού: σε λύπες και χαρές, σε σχολεία και ιδρύματα, σε ναούς και εκδηλώσεις πνευματικές, κοινωνικές και κατηχητικές. Μοχθεί νυχθημερόν και αποσκοπεί στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Περιστερίου τις οποίες καλεί σε συστράτευση. Εχει για τον σκοπό αυτό τη συνεργασία του κλήρου του, αλλά κυρίως τη συμπαράταξη των πνευματικών του παιδιών, του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, που στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν τον αυτοθυσιαστικό πατέρα, τον άγρυπνο φρυκτωρό, τον κατανυκτικό λειτουργό, τον στοργικό συμπαραστάτη, τον θερμό συνεργό, τον αποτελεσματικό Επίσκοπο και τον υψιπέτη οραματιστή.

Κάτοχος λιπαράς παιδείας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, αρχοντικός και επιβλητικός, ευγενής και ευπροσήγορος όπου χρειάζεται και αποφασιστικός όπου «δει», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης έχει κερδίσει τις καρδιές του ποιμνίου του που με αγάπη, τιμή και σεβασμό εκδηλώνει τις διαθέσεις του απέναντι στον Ποιμενάρχη του με κάθε ευκαιρία. Πορεύεται με θεία φώτιση και υπομονή τον δύσκολο δρόμο της διοικητικής και πνευματικής ανασυγκρότησης της επαρχίας του και έχει αφιερώσει στο θεοφιλές αυτό έργο τις γνώσεις, την πείρα, την αγάπη και την ενεργητικότητά του. Κι ο λαός του Περιστερίου καταλαβαίνει την αγάπη και τη φροντίδα που αποδέχεται από τον πνευματικό του πατέρα και ανταποδίδει τα αισθήματα και τις πράξεις αναλόγως, με την παρουσία του στους ναούς και με τη σεβαστική αγάπη που δείχνει στον Επίσκοπό του.

Η πρώτη επέτειος από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου βρίσκει την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου στην τροχιά μιας ευλογημένης αναγέννησης. Η πρόοδος αυτή ασφαλώς απαίτησε από τον Επίσκοπο κόπους και μόχθους, σχέδια και σκέψεις, καθημερινή τριβή με πρόσωπα και καταστάσεις, ρήξεις, υπομονή, καρτερία, αγάπη και πολλή θερμή προσευχή. Δρόμος υπάρχει ακόμη πολύς και ανηφορικός, αλλά ο Σεβασμιώτατος Περιστερίου απέδειξε ότι δεν φοβάται τις δυσκολίες και δεν οπισθοχωρεί ενώπιον των προβλημάτων. Με τα όπλα της προσευχής και της μυστηριακής ζωής στέκεται στο μετερίζι του πνευματικού αγώνα, δίνοντας το καλό παράδειγμα και χαράζοντας τον δρόμο σε όλους, κληρικούς και λαϊκούς, αποτελώντας με την προσωπικότητα και το έργο του φάρο σωτηρίας και δεινό οιακοστρόφο του σκάφους της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ασφαλώς δεν θα ήταν υπερβολή να χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωσή του το αγιογραφικό λόγιο «τοιούτος γαρ ημίν έπρεπε Αρχιερεύς» (Εβρ. ζ΄ 26 – η΄ 2).

Είθε να είναι τα έτη του πολλά, υγιεινά, θεοτίμητα, θεοβάδιστα, πεφωτισμένα, δημιουργικά και πάσης τιμής πεπληρωμένα.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Κιβωτός Ορθοδοξίας”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ