Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:33

Μήνυμα του ΠτΔ από την Μονή Παναγίας Ξενιάς με πολλούς αποδέκτες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιστορικές στιγμές έζησε σήμερα ο Αλμυρός, καθώς υποδέχθηκε επισήμως τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης από τους τούρκους, στις 17 Αυγούστου 1881.

Τον κ. Πρόεδρο υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο και αμέσως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, του Δημάρχου κ. Δημητρίου Εσερίδη, της ηγεσίας των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, στην είσοδο της οποίας τον υποδέχθηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο, επικεφαλής του ιερού Κλήρου της Περιφέρειας Αλμυρού, και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Νυμφοδώρα, επικεφαλής της Αδελφότητας.

Ακολούθησε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην μεγάλη εκκλ/κή και εθνική προσφορά της Μονής, αλλά και στον μεγάλο σεισμό του 1980, που της προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και οδήγησε στην εγκατάλειψή της και στην μετεγκατάσταση της αδελφότητας στη νέα Μονή, που χτίστηκε πλησίον της παλαιάς. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες του για την αποκατάσταση της Μονής, από την έναρξη της Ποιμαντορίας του στη Μητρόπολή μας και τόνισε τα εξής: «Τό παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα, πού εἶδε ἀνά τούς αἰῶνες τόσες θαυματουργικές ἐπεμβάσεις τῆς Παναγίας μας καί παρηγόρησε σέ ἐθνικές συμφορές τόν λαό μας, μπῆκε στήν καρδιά μας. Θεωρήσαμε πώς χρέος μας ἦταν νά φροντίσουμε γιά τήν ἀποκατάστασή του, ὥστε νά ἀποδοθεῖ πάλι στόν λαό μας λειτουργικό, ὄχι βέβαια, πλέον, ὡς τόπος μοναστικῆς ἀσκήσεως, ἀφοῦ πιά ἡ Ἀδελφότητα εἶναι ἐγκατεστημένη στή νέα Μονή, ἀλλά μέ νέα χρήση, πού νά συνάδει μέ τούς ἁγίους σκοπούς τῆς Ἐκκλησίας μας.

Παλαίψαμε μέ ὅλες μας τίς δυνάμεις, πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις, τοπικούς παράγοντες καί κρατικούς φορεῖς. Ζητήσαμε τή βοήθεια τῆς ἑλληνικῆς Πολιτείας γιά τήν ἀποκατάσταση αὐτοῦ τοῦ ἐξαίρετου μνημείου. Λάβαμε πλεῖστες ὑποσχέσεις, πού, μέ πόνο τό λέγουμε, ἀποδείχθηκαν ἕωλες. Μέ ἀπορία καί παράπονο διερωτηθήκαμε γιά τόν λόγο τῆς ἀδιαφορίας πρός τόν πολύτιμο αὐτό πνευματικό θησαυρό τῆς πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς τῆς πατρίδος μας. Δέν στάθηκε δυνατόν νά βροῦμε ἀπάντηση στό εὔλογο ἐρώτημά μας.

Σήμερα, μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ καί τῆς Παναγίας μας, ἔχουμε ἤδη δρομολογήσει τίς προσπάθειές μας, ἀναλαμβάνοντας μόνοι μας, ὡς τοπική Ἐκκλησία, παρά τό βάρος τοῦ ἐκτεταμένου φιλανθρωπικοῦ μας ἔργου, τό τεράστιο αὐτό ἐγχείρημα, μέ τή συναντίληψη τοῦ ὑλικά φτωχοῦ, ἀλλά σέ ἔργα εὐσέβειας πλούσιου λαοῦ μας…».

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, εκ μέρους της μονης, στο Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, είς ανάμνησιν της ιστορικής επισκεψεώς του στην Μονή.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος και η Ηγουμένη ξενάγησαν τον κ. Πρόεδρο στους χώρους της Μονής, όπου επιτελούνται τα έργα της αναστήλωσης του μνημείου και ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά και την ευαρέσκειά του για την πρόοδο των εργασιών και ευχήθηκε για την σύντομη ολοκλήρωση τους.

Ακολούθως, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την νέα Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, όπου προσκύνησε την Θαυματουργή Εικόνα και το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ προέβη και στην ακόλουθη αποκλειστική, προς το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, δήλωση: «Αποτελεί για μένα μια σημαδιακή στιγμή στη σταδιοδρομία μου και ιδίως στη θητεία μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό το προσκύνημα, που γίνεται σε ένα από τα παραδοσιακότερα και λαμπρότερα μνημεία της Ορθοδοξίας μας. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό που όλοι πρέπει να ομολογούμε: τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο Έθνος μας και την ιστορία του και στην Χριστιανοσύνη και ιδίως στην Ορθοδοξία. Αυτή η διαπίστωση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση το ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκευτική ελευθερία και την προσωπικότητα του καθενός. Αυτός ο σεβασμός υπάρχει και είναι σύμφυτος με το Ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά από την άλλη πλευρά, τόποι σαν κι αυτόν μας δείχνουν ότι όταν αγνοούμε την σύμπλευση και συμπόρευση του Έθνους μας με την Ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε, πολλώ μάλλον, όταν τόποι σαν κι αυτόν μπορούν να μας εμπνεύσουν για την επιτέλεση του χρέους για το μέλλον και για όλους εκείνους που έχουν τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και για όλο το λαό μας. Και πάλι εύχομαι να ξαναγυρίσω εδώ, να ζήσω τα εγκαίνια της Μονής κι εύχομαι τούτο το προσκύνημα εδώ να είναι παραμυθία για όλο τον κόσμο αυτές τις δύσκολες στιγμές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ