Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:27

Λατρευτικές εκδηλώσεις στο Τσέλο Ναυπλίου για την επέτειο σωτηρίας των κατοίκων του από τους Γερμανούς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τον Ιερού Ναού Αγίαs Παρασκευήs Τσέλου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Τσέλου διοργάνωσαν θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 με την ευκαιρία της εορτής του «Άγιου Σώζοντος» και με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την ημέρα που σώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού από τα στρατεύματα τηs γερμανικής κατοχής, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Το απόγευμα της Κυριακής, τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου με αρτοκλασία και περιφορά του ιστορικής εικόνας τον Αγίου Σώζοντοs.

Ακολούθησε αφήγηση των γεγονότων της ημέρας εκείνης, 7 Σεπτεμβρίου 1943, που σημάδεψε την μνήμη των κατοίκων του χωριού, ενώ τις εκδηλώσεις ολοκλήρωσαν μουσικέs και τραγούδια της καθ’ ημάς ανατολήs με το μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και παραδοσιακοί αντίλαλοι», με χοράρχη τον Κ. Ρούτουλα και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα τον Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παρασκευής Τσέλου.

Ο Πολιτιστικόs Σύλλογοs Αγ. Παρασκευής Τσέλου πρόσφερε γαλατόπιτα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου στη μνήμη τον Αγ. Σώζοντοs. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Σώζοντος, τελέσθηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Ιερέα π. Ραφαήλ Βουγιούκα και ακολούθησε σιωπηλή πορεία στο κοιμητήριο του χωριού. Κατόπιν έγινε το ιερό μνημόσυνο στον χώρο του κοιμητηρίου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου, το Δ. Σ του Συλλόγου “Αγία Παρασκευή Τσέλου” και όλοι οι κάτοικοι του χωριού που κατάκλεισαν την πλατεία τιμώντας το ιστορικό γεγονός και την μνήμη του Αγίου Σώζοντος.

Λίγα λόγια για την ημέρα μνήμης του ιστορικού γεγονότος:

Η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας φτιάχτηκε για να θυμίζει στον καθένα μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά το ιστορικό γεγονός της 7ης Σεπτεμβρίου του έτους 1943, τότε που τα στρατεύματα της γερμανικής κατοχής κύκλωσαν το χωριό και συγκέντρωσαν όλους τους άντρες σε αυτό εδώ το σημείο της εκκλησίας με σκοπό να τους εκτελέσουν.

Επειδή ο Γερμανός διοικητής της περιοχής απουσίαζε, τους οδήγησαν στο υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου της Ασίνης μέχρι να επιστρέψει. Όταν επέστρεψε, έγινε ολονύχτια σύσκεψη και ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου 1943, εορτή του αγίου Σώζοντος, ο διοικητής έδωσε εντολή να ελευθερωθούν. Έτσι σώθηκαν, ανήμερα του αγίου Σώζοντος.

Έφτιαξαν τότε την ιστορική εικόνα του Αγίου, η οποία βρίσκεται στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού και κάθε χρόνο τιμάται και θα τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με εσπερινό, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας του αγίου την παραμονή της εορτής και με πανηγυρική Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ