Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 12:18

«Κόκκινη κάρτα» από τον Ναυπάκτου στους μητροπολίτες που παρακάμπτουν την Ι. Σύνοδο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στοπ στην «φλυαρία» που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα από μερίδα ιεραρχών που με δημόσιες τοποθετήσεις τους διαφοροποιήθηκαν από την στάση της Ιεράς Συνόδου αποστέλλοντας ακόμη και προσωπικές επιστολές στην Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου με συνέντευξη στου στο «Έθνος».

«Αν δεν υπακούουμε στη Σύνοδο, πώς θα έχουμε απαίτηση να υπακούουν σε μας οι κληρικοί;» αναρωτήθηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου που είναι ο πρώτος Ιεράρχης που καυτηριάζει δημόσια ένα θέμα το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτελεί κυρίαρχο θέμα συζήτησεις στις τάξεις του ιερού κλήρου και όχι μόνο.

«Παρατηρώ ότι μερικοί Μητροπολίτες ενεργούν σαν να μην υπάρχει Σύνοδος, σαν να είμαστε ένα ασύντακτο σώμα. Κάνουν ανακοινώσεις πριν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πάρει κάποια απόφαση και αμέσως μετά την απόφαση της Συνόδου διαφοροποιούνται. Ακόμη στέλλουν επιστολές στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβερνήσεως και τις δημοσιοποιούν, ενώ θα έπρεπε να καταθέτουν τις σκέψεις τους στην Ιερά Σύνοδο, ώστε εκείνη να αποφασίσει σχετικώς. Αυτό συνιστά το εκκλησιαστικό φρόνημα και αυτό υποσχεθήκαμε κατά την ημέρα της χειροτονίας μας σε Επίσκοπο. Σε μια μάχη υπάρχει κοινή συναντίληψη και κάποιος διευθύνει την εξέλιξη των πραγμάτων» σημειώνει με θάρρος ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Στην ιδια συνέντευξη, ο μητροπολίτης Ιερόθεος υπενθυμιζει στους συνιεράρχες του πως  πρέπει να ενεργούν «με θεολογική γνώση, εκκλησιαστικό φρόνημα, αίσθηση της κοινωνικής καταστάσεως, με ψυχραιμία και με προσευχή» υτονίζοντας πως «Προ παντός να καταλάβουμε ότι έχουμε Ιερά Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο και δεν λειτουργούμε αυτόνομα. Αν δεν υπακούουμε στη Σύνοδο, πώς θα έχουμε απαίτηση να υπακούουν σε μας οι κληρικοί;».

Ειδικά για το θέμα της Θείας Κοινωνίας και του δημόσιου διαλόγου ο οποίος έχει ανοίξει, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου σημειώνει πως η Εκκλησία πρέπει να το αντιμετωπίσει με μεγάλη σοβαρότητα και θεολογική επάρκεια σημειώνοντας με νόημα πως «… θα πρέπει και εμείς οι Επίσκοποι, κληρικοί και θεολόγοι, να αντιμετωπίζουμε τα  θέματα αυτά με σοβαρή θεολογική γνώση και όχι με επιχειρήματα που δεν έχει ούτε καν ένας πρωτοετής φοιτητής της θεολογίας».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του μητροπολίτη Ναυπάκτου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ