Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 5:21

Κορωνείας Παντελεήμων: “Ο Σταυρός του Χριστού φέρνει ανατροπή”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η Ύψωση του Τ. Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και ιερείς όμορων ενοριών και άλλους προσκυνητές ιερείς.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιωτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εορτής και τόνισε ότι στο σημείο του Σταυρού, που κάνουμε οι πιστοί,συμπυκνώνεται όλη η βασική δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας ( τριαδολογία, χριστολογικό δόγμα, κάθοδος και ενανθρώπιση του Χριστού).

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναου Αρχιμ. Ισίδωρο Μπαϊρακτάρη, προϊστάμενο και Πρωτοπρ. Παναγιώτη Γκουλιαμτζή και τους Διακόνους Φραγκίσκο και Νεκτάριο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο Σταυρός του Χριστού φέρνει μια ανατροπή. Εμείς θεωρούμε δυνατούς τους σταυρωτές και αδύνατο όποιον σταυρώνεται. Ο Σταυρός αυτό το ανατρέπει γιατί μας διδάσκει την δύναμη της αγάπης. Όμως οι άνθρωποι δυστυχώς προτιμούν την αγάπη της δυνάμεως,που συγκεφαλαιώνεται στην εξουσία και το χρήμα. Αυτά θεωρούνται σήμερα δύναμη. Αλλά αυτά διαλύουν την κανονική τάξη του κόσμου. Σωρεύουν διεκδικήσεις,ανταγωνισμούς, έχθρες,δεινά, κοινωνικές ανισότητες,που δηλητηριάζουν την ζωή. Και έτσι χάνουμε και την αγάπη και την δύναμη. Γιατί έτσι προκύπτουν οι συγκρούσεις,οι διαιρέσεις, οι πόλεμοι,οι καταπιέσεις,η βία και στον αντίποδά τους η τρομοκρατία,η αναρχία, το έγκλημα,η διάλυση των κοινωνιών.

Μόνο αν εμπνευστούμε,συνέχισε ο Σεβασμιώτατος,από την δύναμη της αγάπης,που μας διδάσκει ο Σταυρός και ο Εσταυρωμένος, μπορούμε να σωθούμε από τον αυθάδη ατομισμό,τον ευδαιμονισμό και την ηθική αδιαφορία. Να σωθούμε από την ραστώνη και την ανευθυνότητα των πολλών. Την ψευδαίσθηση της ευτυχίας από την υπερκατανάλωση. Από την γενική οικονομική κατάρρευση.

Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τα δεινά,που σωρεύει η αγάπη,για να μη πω η μανία,της δυνάμεως, ας εμπνευστούμε από τον Σταυρό του Χριστού. Αυτός θα πραγματοποιήσει μέσα μας την ” καλήν αλλοίωσιν ” και θα βιώσουμε την δύναμη της αγάπης,που μόνη αυτή οικοδομεί, ανακαινίζει,σώζει και μπορεί να αλλάξει τις καρδιές μας και τον κόσμο μας,κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας. ( Βλ. Μητροπολίτου Κορωνείας : ” Με όραμα και τόλμη ” σελ. 79 κ.εξ.)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ