Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 12:24

Κορωνείας Παντελεήμων: “Κάθε πιστός καλείται να γίνει άγιος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο παρεπιδημών στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων παρέστη συμπροσευχόμενος σήμερα το πρωί στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος.

Συλλειτούργησαν με τους εφημερίους του Ναου Πρωτοπρεσβυτέρους Ευάγγελο, Κωνσταντίνο και Νεκτάριο και παρεπιδημούντες ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Καροφυλλάκης.

Με την άδεια του οικείου Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκταρίου και έπειτα από επίμονη προτροπή των Ιερέων του Ναού, ο Σέβ. Κορωνείας εκύρηξε τον Θείο Λόγο.

Πήρε αφορμή από την φράση της αποστολικής περικοπής της ημέρας “Ουκ οίδατε ότι ναός του Θεού εστέ και το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν”; (Α’ Κοριν. γ, 16), ρωτά ο Απ. Παύλος, είπε ο Σεβασμιωτατος. Και συνεχίζει ο Απόστολος: “Ο γαρ ναός του Θεού άγιος εστί, οίτινες εστέ υμείς”. Μεγαλειώδεις αλήθειες! Κάθε βαπτισμένος πιστός είναι ναός του Θεού και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Και, όπως ο ναός είναι άγιος, έτσι και κάθε πιστός καλείται να είναι άγιος. Τι σημαίνει Άγιος; Αφιερωμένος στο Θεό. Ο όλος άνθρωπος ως ψυχοσωματική ύπαρξη. Και σ’ αυτό το σημείο ήθελα, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, να κάνω μια υπογράμμιση, γιατί υπάρχει μιά παρεξήγηση.

Αυτή λέει ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται και τονίζει την αξία της ψυχής του ανθρώπου και μόνο και αδιάφορεί για το σώμα. Αυτό είναι λάθος. Κατοικητήριό του Αγίου Πνεύματος είναι ο όλος άνθρωπος. Και το σώμα του. Γι ‘ αυτό η Εκκλησία τιμά το σώμα. Το σώμα μετέχει στην Λατρεία μας, που είναι πνευματική. Το σώμα εκφράζει ψυχικές καταστάσεις. Αλλωστε το σώμα αγιάσθηκε με την ενανθρώπιση του Υιού του Θεού, που προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση (“το γαρ απρόσληπτον,αθεράπευτον”).

Το σώμα δοξάστηκε με την Ανάσταση του Χριστού, εγγύηση της γενικής αναστάσεως. Ενθρονίστηκε “εκ δεξιών του Πατρός” μετά την Ανάληψη. Γι ‘ αυτό, κάθε περιφρόνηση του σώματος είναι αλλοίωση της χριστιανικής διδασκαλίας. Βεβαίως δεν πρέπει να καταντάμε στην σωματολατρία. Θα ήθελα, λοιπόν, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, να επισφραγίσω αυτές τις σκέψεις πάλι με μιά φράση του Απ. Παύλου: “Δοξάσατε δη τον Θεόν εν τω σώματι υμών και εν τω πνεύματι υμών, άτινα εστί του Θεού ” (Α” Κοριν. στ, 20).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ