Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:24

Κορωνείας Παντελεήμων: “Η πίστη φαίνεται σαν σύγκρουση με το μηδέν”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έπειτα απο πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεημων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Σέρβος Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιλίου, οι ιερείς του Ναού Πρωτοπρ. Αναστάσιος Μπαστούνης,προϊστάμενος και οι πατέρες Γεώργιος και Πέτρος καθώς και άλλοι προσκυνηταί ιερείς.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι “Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας που εορτάζομε είναι το “μόνον καινόν υπό τον ήλιον”. Και υπογράμμισε τρία σημεία από την στάση της Παναγίας έναντι αυτού του μοναδικού γεγονότος.

1. Υποταγή στο υπέρλογο. Η Παναγία ακούει από τον Άγγελο κάτι που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική. Και όμως το αποδέχεται. Αντίθετα με εμάς. Κάνουμε κέντρο του παντός τον εαυτό μας και την κρίση μας. Δεν δεχόμαστε όχι υπέρλογα,αλλά ούτε λογικά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν δεχόμαστε την γνώμη,την κρίση,την σκέψη των άλλων,έστω και αν είναι σωστή. Πολύ μάλλον τα του Θεού. Και μάλιστα όταν ο Θεός μας ζητά κάτι εκ πρώτης όψεως αντίθετο με την λογική μας ή το κοντόφθαλμο συμφέρον μας.

2. Η Παναγία απαντά καταφατικά στην κλήση του Θεού. Ο Θεός καλεί, αλλά δεν αναγκάζει. “Ου βιάζεται η κλήσις” (Χρυσόστομος). Και εμείς καλούμεθα κάποτε να πούμε ένα ναι ή ενα όχι στο κάλεσμα του Θεού. Αλλά αυτό το πληρώνουμε” εις όλην την ζωήν μας”. Και κάθε φορά,που βρισκόμαστε μπροστά σε ηθικά διλήμματα,είναι μια πρόκληση – κλήση του Θεού.

3. Η Παναγία πιστεύει. Από αυτό το τρίτο προκύπτουν τα δύο προηγούμενα. Η πίστη δεν είναι μια θεωρητική αποδοχή ορισμένων αληθειών μόνο. Είναι ένα άνοιγμα με εμπιστοσύνη στο Θεό. Και αυτό δεν είναι εύκολο, όταν μας συνθλίβουν προβλήματα, δυσκολίες, απογοητεύσεις, πόνος. Και προβάλλει ενα μεγάλο “Γιατι” Τότε η πίστη φαίνεται σαν σύγκρουση με το μηδέν. Σαν ένα άλμα στο κενό. Που όμως μας φέρνει στην αγκαλιά του Θεού. Γιατι Εκείνος απλώνει το δύχτι της αγάπης Του και μας περισώζει.

Η απάντηση στην πίστη της Παναγίας ήταν “δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι”. Αυτή η δύναμη θα επισκιάσει κι’ εμάς. Και “ει ο Θεός μέθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ