Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 16:30

Κορωνείας Παντελεήμων: Η Ορθοδοξία είναι ζωή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τρείς αναγνώστες χειροθέτησε στον ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της θείας λειτουργίας πλαισιωμένος από τους αρχιμανδρίτες Συμεών Βενετσιάνο και Ευγένιο Κονταρίνη και τους πατέρες Κωνσταντίνο, Συνέσιο και Άγγελο.

Μετά τη θεία λειτουργία, έγινε η χειροθεσία των Αναγνωστών και ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων εντός του Ναού και η σχετική δέηση και ανάγνωση του υπέρ της Ορθοδοξίας συνοδικού.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο κ. Παντελεημων μίλησε για τη σημασία της ημέρας και τόνισε ότι η κατάργηση των Εικόνων έθετε σε αμφισβήτηση την πραγματική ενανθρώπιση του Χριστού. Είπε ακόμη ότι η τιμή της Εικόνος «επι το πρωτότυπον διαβαίνει» και τόνισε ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ούτε ιερή παρελθοντολογία, ούτε ξηρή τυπολατρία, αλλά είναι ζωή, αγιασμός, ανακαίνιση, χάρις.

Η Ορθοδοξία, είπε ο Σεβασμιώτατος, στηρίζεται, βέβαια, και στην Παράδοση. Αλλά η ιερά παράδοση της Εκκλησίας είναι μια ρίζα δυναμική, που έχει σκοπό να φέρει καρπούς στο παρόν. Και οι τύποι και τα σύμβολα της Εκκλησίας είναι γεμάτοι από νόημα και περιεχόμενο. Δεν είναι άδειο κέλυφος χωρίς ουσία.

Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας έχουμε ιερή υποχρέωση όχι απλώς να τον διατηρούμε, ως ακρίβεια θεωρίας μόνο, αλλά κυρίως, ως βίωμα εμπειρίας, για να τον παραδώσουμε στους επιγινομένους, ως «κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον και αμάραντον τετηρημένην εν ουρανοίς», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ