Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:04

Κορωνείας Παντελεήμων “Εργασία: ευλογία ή κατάρα;”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 24 τ.μ. Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Ταύρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Τον πλαισίωσε ο εκλεκτός και δραστήριος προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Χριστοφόρος Καμπίτσης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας είπε : Η παράνομη εργασία των Γεργεσηνών το ” βόσκειν χοίρους ” γίνεται αφορμή να ζητήσουν από τον Ιησού να φύγει από την περιοχή τους. Έτσι μας δίνεται η αφορμή να κάνουμε μερικές σκέψεις για το θέμα της εργασίας.

Πολλοί νομίζουν ότι η εργασία είναι μιά κατάρα του Θεού προς τον άνθρωπο, όταν είπε στον Αδάμ ” εν ιδρώτι του προσώπου σου φαγή τον άρτον σου ” ( Γεν. γ, 19 ). Όμως και πριν από την πτώση των πρωτοπλάστων, τους είχε δώσει την εντολή ” εργάζεσθαι ( τον Παράδεισον ) και φυλάσσειν ” ( Γέν. β, 15 ). Η εργασία είναι,λοιπόν,εντολή και ευλογία.

Όμως, όταν η εργασία είναι παράνομη και ανέντιμη και επιδιώκει την αισχροκέρδεια, βεβαίως απομακρύνει από τον Θεό. Ενώ κάθε τίμια εργασία ειναι ευλογημένη και καμμία δεν είναι περιφρονητέα. Θα υπογραμμίσουμε τρεις προτάσεις σχετικά με την εργασία :

1. Η εργασία μας βοηθεί να είμαστε δημιουργικοί. Ο Θεός μας έχει δώσει χαρίσματα και δυνατότητες. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιούμε. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους ,αλλά και εμάς τους ηλικιωμένους. Πάντα κάτι να κάνουμε. Η αργία οδηγεί τους ανθρώπους στην οκνηρία και την αποχαύνωση.

2. Με την εργασία μας να εκδηλώνουμε και να πρακτικοποιούμε την αγάπη μας. Να μη την βλέπουμε μόνο ως βιοπορισμό, αλλά και σαν ευκαιρία προσφοράς καλωσύνης και αγάπης. Και μας δίδονται τέτοιες ευκαιρίες. Να βλέπουμε τους ανθρώπους, που λόγω της εργασίας μας ερχόμαςτε σε επικοινωνία μαζί τους, με καλή διάθεση.

3. Η εργασία και μάλιστα η έρευνα η επιστημονική,αποκαλύπτει τα θαυμάσια της δημιουργίας στον μακρόκοσμο ή στον μικρόκοςμο και δοξάζεται ο Θεός ” εν τοις θαυμασίοις αυτού “.

Βέβαια κάποτε η εργασία μας μπορεί να μας φαίνεται χωρίς νόημα. Να είναι κουραστική και να μη μας ευχαριστεί. Όμως ας ξέρουμε ότι ο άνθρωπος δίνει νόημα στην εργασία του και ο άνθρωπος, αν δεν έχει έρμα πνευματικό, αφαιρεί και από την ιερώτερη εργασία το νόημά της.

Ας εργαζόμαστε,λοιπόν,οπως λέγει ο Μ. Βασίλειος,ζητώντας από τον Θεό ” κατευθύναι τα έργα των χειρών ημών προς τον σκοπόν της προς Αυτόν ευαρεστήσεως “.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ