Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:59

Κορωνείας: “Καμιά επιστημονική μέθοδος δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τη δική του απάντηση στη κόντρα που έχει ανακύψει μεταξύ Επιστήμης και Εκκλησίας έδωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ταύρου.

Ο κ. Παντελεήμονας, αναφερόμενος στην ομολογία πίστεως του Αγίου Γεωργίου, τόνισε πως και σήμερα, σε μια εποχή με τόσο μεγάλη πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία, μπορούμε ακόμη να πιστεύουμε. “Η σχέση μεταξύ πίστεως και επιστήμης πέρασε από πολλά στάδια συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Εσχάτως το θέμα ανακινήθηκε. Ορισμένοι νομίζουν ότι υπάρχει αντίθεση και ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο. Αυτό είναι λάθος. Η επιστήμη ερευνά με τις μεθόδους της τα αισθητά. Η πίστη ομιλεί για τα πέρα των αισθητών. Η επιστήμη χρησιμοποιεί την παρατήρηση ,το πείραμα και τον μαθηματικό λογισμό. Το θέμα επί παραδείγματι “Θεός” δεν εμπίπτει στο πεδίο ερεύνης της. Η επιστήμη δεν μπορεί να αποφαίνεται για θέματα πίστεως, ούτε η πίστη να ζητά ερείσματα στην επιστήμη. Η πίστη απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου. “Ού βιάζεται η κλήσις” ( Ι. Χρυσόστομος ). Και ζητάει αποδοχή όχι απλώς διανοητική, αλλά βιωματική”.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι “Ένας επιστήμων μπορεί να είναι πιστός ή άπιστος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η επιστημονική του έρευνα τον οδήγησε στην απιστία και την αθεΐα. Αφού κανείς και με καμιά επιστημονική μέθοδο δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει Θεός! Αντίθετα τα θαυμάσια της Δημιουργίας,του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου, αφήνουν ενεούς τους επιστήμονες και τους οδηγούν πολλές φορές στην πίστη, γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν στην τυχαιότητα. Ισχύει το παλαιό αξίωμα: “πας οίκος κατασκευάζεται υπό τινός, ο δε τα πάντα κατασκευάσας Θεός” ( Έβρ. γ, 4).

Τέλος έθεσε το ερώτημα: “ποιά επιστήμη μπορεί να απαντήσει στα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου: Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Γιατί ζούμε; Τι υπάρχει μετά θάνατον; Πώς θα απαλλαγούμε από τον φόβο του θανάτου ή από τα αισθήματα ενοχής ; Πως κατακτάται η ευτυχία, η πληρότητα σ’ αυτήν την ζωή;”. Σε αυτά τα ερωτήματα, απάντηση δίνει μόνο η πίστη. Οι επιστημονικές θεωρίες έρχονται και παρέρχονται . Ο λόγος του Θεού μένει εις τον αιώνα!

Γι’ αυτό ας μένουμε “εδραίοι και αμετακίνητοι” (Α Κοριν. ιε 58)   στην πίστη μας, όπως ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Οι αιώνες περνούν. Το μήνυμα της Εκκλησίας παραμένει διαχρονικό και συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις!  Ας τις επαναλαμβάνουμε με καύχηση και χαρά: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των Τοπικών Αρχών.

Η σημερινή ακολουθία μεταδόθηκε ΖΩΝΤΑΝΑ από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση και το ECTV

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ