Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:25

Κορωνείας: “Η αμαρτία είναι ο χωρισμός από τον Θεό. Η Χάρη είναι η επανένωση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου οδού Ψαρών (Σταθμός Λαρίσης).

Άρχισε το κήρυγμά του με την φράση της ευαγγελικής περικοπής :
“Κατέβη ούτος δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού ” που λέγει ο Κύριος για τον Τελώνη. Η δικαίωσή του ήλθε ως συνέπεια της προσευχής του : ” ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ “, ως συνέπεια δηλ. της μετανοίας του. Μετάνοια – δικαίωση. Δυο λέξεις, που προϋποθέτουν δύο άλλες λέξεις και πραγματικότητες : αμαρτία και Χάρη. Λέξεις , που ηχούν παράδοξα εν πολλοίς στον σημερινό άνθρωπο. Τι σημαίνει αμαρτία ; Η αστοχία στη χρήση της ελευθερίας μας, που έχει σαν συνέπεια τον χωρισμό του ανθρώπου από τον Θεό,τον εαυτό του και τους ανθρώπους.

1. Χωρισμός από τους ανθρώπους. Καθένας μένει κλεισμένος μέσα στα “τείχη” του. Τα τείχη χρονικά και τοπικά ίσως να παραμερίστηκαν από την τεχνολογία. Αλλά τα τείχη της αποξενώσεως,του χωρισμού καρδιάς από καρδιά υψώθηκαν υψηλότερα. Καταργήθηκαν οι αποστάσεις και ενισχύθηκαν οι διασπάσεις. Η αποξένωση και ο χωρισμός κυριαρχούν παντού. Από την οικογένεια, όπου πολλές φορές ζουν οι άνθρωποι σε παράλληλες μοναξιές, μέχρι την κοινωνία και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

2. Αλλά είμαστε χωρισμένοι και από τον ίδιο τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος σήμερα,πολλές φορές, είναι διασπασμένος , χωρισμένος εσωτερικά σαν σε αντικρουόμενα στρατόπεδα. Συχνά συντριμμένος, σαν τα συντρίμμια ενός καλλιτεχνήματος, που έσπασε. Δεν αγαπάμε σωστά τον εαυτό μας. Αυτό είναι τελικά το βάθος της αλλοτριώσεώς μας. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αγαπήσουμε και τους άλλους. Αυτή είναι η πείρα του χωρισμού, της αποξενώσεως. Είναι η κατάσταση της αμαρτίας, είτε μας αρέσει, είτε όχι η χρήση αυτής της λέξεως.

3. Η αιτία αυτού του διπλού χωρισμού, από τον εαυτό μας και τους άλλους, είναι ο χωρισμός μας από την πηγή της ζωής και της υπάρξεως, τον Θεό. Αυτό μας σπρώχνει στο βάραθρο της αποξενώσεως. Μας γεμίζει με την αίσθηση του κενού,της ελλείψεως νοήματος,της αμφιβολίας και της απογνώσεως. Επομένως αν θέλουμε να κατεβούμε κι εμείς “δεδικαιωμένοι” στον ” οίκον ” της υπάρξεώς μας,πρέπει να συνδεθούμε με τον Θεό “εν Χριστώ”, “εν ώ έχομεν την προσαγωγήν ” (Εφεσίους γ, 12).

Τότε κατακτούμε την εσωτερική μας ενοποίηση, αρμονία και ισορροπία και μαθαίνουμε να αγαπάμε και τους άλλους. Η αμαρτία είναι ο χωρισμός. Η Χάρη είναι η επανένωση, η ολοκλήρωση, η σωτηρία. Μας προσφέρεται δωρεάν, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ