Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:51

Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας της Αλβανίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Προτάσεις για την πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας στη σύγχρονη κοινωνία και για θέματα που απασχολούν τη ζωή της Εκκλησίας της γείτονας συζήτησαν τα μέλη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου.

Βασικό άξονα της Συνέλευσης απετέλεσε η κεντρική εισήγηση του κ. Αναστασίου, με θέμα «Παράδοση και όραμα της ειρηνικής συνυπάρξεως των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία», ο οποίος εν κατακλείδι τόνισε: «Το ζητούμενο δεν είναι απλώς ανεξιθρησκία, απλή ανοχή, αποφυγή της θρησκείας σε ποικίλους παροξυσμούς, αλλά κάτι πολύ πιο θετικό. Αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση, αλληλεγγύη, δημιουργική συνεργασία σε κοινές ανθρωπιστικές επιδιώξεις και στην επαγρύπνηση για το οικοσύστημα της περιοχής.

Η θεματολογία των υπολοίπων πέντε εισηγήσεων εν ολομελεία ήταν η εξής: α) «Ο ρόλος της Ορθόδοξης Κοινότητας στην ανεξαρτησία και σταθεροποίηση του αλβανικού κράτους» (Καθ. Δρ. Arqile Berxoli), β) «Η απογραφή του 2011 του πλυθυσμού της Αλβανίας» (Καθ. Δρ. Ilia Telo), γ) «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αλβανική κοινωνία» (Καθ. Δρ. Gjergj Pendavinji), δ) «Η αντιμετώπιση των επιθέσεων εναντίον της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας (Orefa Beci)» και τέλος «Ο Νεκτάριος Τέρπος, πρόδρομος του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και οι αξίες που καλλιέργησε η ορθόδοξη κοινότητα» (Prof. Asc. Dr. Vasil Tushi).

Επι πλέον στις επιμέρους εργασίες καθ’ ομάδας υπό την προεδρία των Μητροπολιτών Βερατίου κ. Ιγνατίου, Κορυτσάς κ. Ιωάννου, Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και του Επισκόπου Απολλωνίας κ. Νικολάου επισημάνθηκε η προσπάθεια διαφόρων κύκλων να πλήξουν την εμφανή πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας· και η υποχρέωση των διανοουμένων να προβάλουν την αλήθεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ