Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 13:04

Χιλιάδες αποχαιρέτησαν τον μακαριστό μητροπολίτη Καλαμαριάς Προκόπιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα θλίψης τελέσθηκε σήμερα το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου.

Στον μητροπολιτικό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαρίας, συνέρρευσαν από νωρίς το πρωί ιεράρχες από όλα τα σημεία της Ελλάδας προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε σε έναν από τους παλαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ενδεικτικό πως όσο βρισκόταν εν ζωή, από την εις επίσκοπον χειροτονία του έως και σήμερα έχουν χειροτονηθεί 78 από τα σημερινά μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δείτε εδω το σύνολο των φωτογραφιών

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος προσήλθε στον ιερό ναό λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον τοποτηρητή, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Έλαβαν μέρος οι μητροπολίτες: Φιλίππων κ. Προκόπιος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Γλυφάδος κ. Παύλος, Σισανίου κ. Παύλος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιος κ. Κύριλλος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος,

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ιεράρχη «τίμιο άνθρωπο, ευγενή, όσιο και άκακο, εκκλησιολατρη και παραδοσιακό, χριστοκεντρικό κατά την ζωή και το φρόνημα ταπεινό εις όλας τα στιγμάς του βίου του». Μάλιστα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος αποκάλυψε πως τα άμφια με τα οποία χειροτονήθηκε ο ίδιος ιεροδιάκονος τα είχε παραχωρήσει ο μακαριστός Προκόπιος.

«Βαρυτάτη απώλεια για την Εκκλησία ενός εκ των επιφανεστέρων ποιμένων Αυτής» χαρακτήρισε την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Προκοπίου ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ο οποίος σημείωσε πως επί των ημερών του κατασκευάστηκαν 18 ιεροί ναοί και ανακαινίστηκαν έξι.

«Τα αποφαρνισμένα πνευματικά τέκνα του, κληρικοί και λαϊκοί ατενίζουμε το γλυκί και ιλαρό πρόσωπο του» είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης Κασσανδείας κ. Νικόδημος ο οποίος χαρακτήρισε τον μακαριστό «αρχοντικό και μειλίχιο πατέρα και ιεράρχη».

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τριπολίτης, πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Ν. Κρήνης χαρακτήρισε τον μακαριστό «στοργικό πατέρα και απλό άνθρωπο» ενώ ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης μίλησε για τον «σεπτό ιεράρχη που υπηρέτησε με συνέπεια και απαράμιλλη αγάπη τον τόπο και την Ορθοδοξία». «Στάθηκε πάντα μαχητικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας» τόνισε ο Δήμαρχος που έκανε λόγο για «βαθύ αποτύπωμα του στην πόλη μας το οποίο δεν θα σβήσει ο χρόνος».

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο τ. Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης σημείωσε πως «Όλοι οι κάτοικοι της πόλης γνωρίσαμε και ζήσαμε την αγάπη του, τις συμβουλές του από έναν ιεράρχη που αγωνιζόταν χωρίς τυμπανοκρουσίες, ταπεινά και αθόρυβα» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ενθρόνιση του, έφερε στον τόπο μας την άνοιξη» συμπληρώνοντας με νόημα πως ο βίος του υπήρξε «Σπάνιο παράδειγμα ευσταθούς και διαρκούς ισορροπίας, στον αντίποδα άλλων περιπτώσεων όπου επικρατεί η εξουσιαστική λογική». Επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ο οποίος έκανε λόγο για έναν «κληρικό με απέραντη ταπείνωση, αγάπη προς τον άνθρωπο και ιεροπρέπεια μεγάλη».

Ο μακαριστός μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρός Προκόπιος, ο πρώτος ποιμενάρχης της συγκεκριμένης Μητροπόλεως, το ποίμνιο της οποίας αποτελείται κατεξοχήν από πρόσφυγες, γεννήθηκε το 1932 στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1960. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974.

Υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο την Μητρόπολη Πειραιώς δίπλα στον πρώτο μητροπολίτη Χρυσόστομο Ταυλαδοράκη. Συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός πως παρά το γεγονός πως τα τελευταία 41 χρόνια υπηρετούσε στην Μακεδονία, πολλά πνευματικά του παιδιά από την εποχή που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στον μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ταξίδεψαν στην Καλαμαρά προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον πνευματικό τους πατέρα.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος, εκοιμήθη τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας 6 Απριλίου 2015 ύστερα από νοσηλεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η ταφή θα τελεσθεί στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ζάχος Καρεκλάς

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ