Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 3:57

Κερκύρας προς Αρχιεπίσκοπο: Υπηρετείτε την «Αριστερά του Υψίστου»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την προηγούμενη Παρασκευή έχει ήδη κερδίσει την θέση της στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία τόσο λόγω της έντασης κάτω από την οποία συνεδρίασε όσο και για την απόφαση της.

Για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε απέναντι από μια εξόχως ενοχλημένη Ιεραρχία η οποία επ’ ουδενί δεν έδειξε διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στο καθεστώς της μισθοδοσίας του Κλήρου.

Παρά τα όσα ακούστηκαν και διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στο περιθώριο αυτής της συνεδρίασης ο πλέον έντονος στην κρητική του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος.

ΕΙΣΤΕ Η “ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ”

«Βλέποντας σας στην τηλεόραση εκείνο το βράδυ, δίπλα στον Πρωθυπουργό θυμήθηκα τις κατηγορίες κατά του Προκατόχου σας πως υπηρετούσε την «Δεξιά του Υψίστου» και σκέφτηκα πως εσείς υπηρετείτε την «Αριστερά του Υψίστου» είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο ο μητροπολίτης Νεκτάριος.
Μάλιστα θέλησε να μεταφέρει στο Σώμα της Ιεραρχίας τα όσα βιώνει ο ίδιος στην επαρχία του, την Κέρκυρα, σημειώνοντας πως ο κόσμος τον σταματά και του λέει: «βάλτε μυαλό στον Αρχιεπίσκοπο που πάει να στηρίξει μια πεσμένη κυβέρνηση», αλλά και «ο Πρωθυπουργός σας ‘’κρέμασε’’»

ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ

Αποφασισμένος να μην περάσει απόφαση η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την αμφισβήτηση του καθεστώτος μισθοδοσίας του Κλήρου, ήταν και ο μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος αρκετές φορές παρενέβη στην διαδικασία, με τον Αρχιεπίσκοπο να τον εγκαλεί πως ο ίδιος ήταν ενήμερος και τον μητροπολίτη Ιγνάτιο να απαντά «διαφώνησα άμεσα».

Στο τέλος της συνεδρίασης ο μητροπολίτης Καρπενησίου κάλεσε την ιεραρχία να δει το τι λέει η κοινή γνώμη επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη φράση «έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο» ενώ εξέφρασε τον φόβο του πως αν η Ιεραρχία αρνηθεί τη συμφωνία η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει.

«Η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μονομερώς» φέρεται να είπε ο μητροπολίτης Καρπενησίου για να εισπράξει την έντονη αντίδραση του Δημητριάδος ο οποίος είπε «Ας το κάνει! Όχι όμως με την υπογραφή μου».

Μεγάλο μέρος των αρχιερέων που έλαβαν τον λόγο έκαναν για προσπάθειας εμπλοκής της Εκκλησίας στην προεκλογική περίοδο. «Λάθος χρόνος» είπε με νόημα ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος που υποστήριξε πως δεν γίνεται να πραγματοποιούνται τέτοιες συμφωνίες σε προεκλογική περίοδο «στο τέλος της ζωής της κυβέρνησης» όπως είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ζωηρές επιφυλάξεις για την ενημέρωση που είχε η ΔΙΣ από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος από την πλευρά του απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να μιλά ο κ. Νικόλαος για έλλειψη ενημέρωσης τη στιγμή που ο ίδιος ήταν ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου της ΔΙΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου που κάλεσε την Ιεραρχία να «ξεφύγει από την προεκλογική περίοδο» γιατί «μας εκμεταλλεύονται» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΑΣ

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που προκλήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν η φράση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος όταν είδε τους αρχιερείς να χαράσσουν ο ένας μετά τον άλλο «κόκκινη γραμμή» για το θέμα της μισθοδοσίας τους είπε πως «Ήρθατε όλοι εδώ για να πάρετε πιστοποιητικό για τους ιερείς σας» υπονοώντας πως οι αντιδράσεις τους στο θέμα της μισθοδοσίας πηγάζουν από τις πιέσεις που ασκούν οι ιερείς στους αρχιερείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ