Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:37

«Χάσαμε την εκκλησία μας» λέει συντετριμμένος ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος

Καταστράφηκε ολοσχερώς o ναός του Αγίου Παντελεήμονα στην Αδελαΐδα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Βαθιά θλίψη προκάλεσε στην παροικία της Νότιας Αυστραλίας η είδηση της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη το μεσημέρι και κατέστρεψε ολοσχερώς τον καθεδρικό ναό Αγίου Παντελεήμονα στο North Glenelg, νότια της Αδελαΐδας.

«Χάσαμε την εκκλησία μας αλλά διασώθηκε το πανσεβάσμιο λείψανο του Αγίου Παντελεήμωνος και η εικόνα του και αυτό μέσα στη συμφορά είναι μια παρηγοριά» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο», συντετριμμένος, ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος ο οποίος βρισκόταν στην εκκλησία την Τρίτη το πρωί οπότε και πραγματοποιήθηκε η θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων όπως συνηθίζεται κάθε Μεγάλη Τρίτη πριν την γιορτή του Πάσχα.

Ο συγκεκριμένος ελληνορθόδοξος ναός λειτουργεί στην περιοχή από το 1981 και, μάλιστα, εκεί έχει την έδρα του και ο επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος.

Άγνωστες παραμένουν έως τώρα οι αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά ενώ διεξάγονται έρευνες από την πυροσβεστική και την αστυνομία.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία της πυρκαγιάς και οι έρευνες συνεχίζονται. Επί της παρούσης μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό και η πιθανότητα να προκλήθηκε η πυρκαγιά από κάποια ηλεκτρική βλάβη είναι μεγάλη» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Eπιτροπής της Ενορίας Αγίου Παντελεήμωνα, Νίκος Καπόλος.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Τρίτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Θεόδωρο Δαλιανά, ο οποίος είναι και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο γραφείο της αρχιεπισκοπής την ώρα της πυρκαγιάς, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι.

Ο κ. Δαλιανάς επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά έγινε αρχικά αντιληπτή αρχικά από τον ίδιο όταν παρατήρησε ηλεκτρική βλάβη στο τηλεφωνικό σύστημα της Ενορίας και δευτερόλεπτα μετά ακούστηκε να σπάει ένα από τα κεντρικά παράθυρα της εκκλησίας. Ο ναός τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε δευτερόλεπτα ενώ αμέσως κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην επεκταθεί στο εσωτερικό της οικίας του επισκόπου Νικάνδρου ο οποίος την Τρίτη το βράδυ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με την εκκλησιαστική επιτροπή και μέλη του προεδρείου της Ενορίας ώστε να συζητήσουν σχετικά με τη συνέχιση της διεξαγωγής του προγράμματος της Μεγάλης Βδομάδας.

Παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ πολλοί ήταν οι πιστοί που κατά τη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκαν τον ναό, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τομ Κουτσαντώνης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ συζητήθηκε η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν οι εναπομείνασες λειτουργίες για την Μεγάλη Εβδομάδα σε κάποιον άλλο ναό της περιοχής.

«Πολλές εκκλησίες της περιοχής προσφέρθηκαν να μας παραχωρήσουν τον χώρο τους για το υπόλοιπο της Μεγάλης Βδομάδας και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για την ευγενική τους χειρονομία καθώς και τους πιστούς μας για τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης που μας βοηθούν να μη χάνουμε το θάρρος μας» κατέληξε ο κ. Καπόλος ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στον καθολικό ναό Our Lady of Victories Glenelg.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν η Αρχιεπισκοπή θα γκρεμίσει και κτίσει από την αρχή τον ναό ή θα τον μεταφερθεί σε κάποιο άλλο κτίριο.

Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ