Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:27

Ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Π. Φαλήρου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ομιλία με θέμα: “Νηστεία αληθής, η των παθών αλλοτρίωσις”, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Νάνο, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, (Οσία Μαρίας της Αιγυπτίας, 29 Μαρτίου 2015).

Ο ομιλητής παρουσίασε το νόημα της πραγματικής νηστείας και τη σύνδεσή της με τον αγώνα του Χριστιανού κατά των παθών. Τόνισε πως η αληθινή νηστεία συνδέεται με την καθαρότητα του νου, τη διαύγεια του πνεύματος, την ενίσχυση της διάθεσης για μετάνοια και προσευχή και με την καλλιέργεια της ταπείνωσης.

Ενδείξεις πως η νηστεία δεν έχει κανένα νόημα, ή ότι είναι επιζήμια, για τον αγωνιζόμενο χριστιανό, είναι η παρουσία οργής, κατάκρισης, κενοδοξίας και η απουσία αγάπης. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ξανασκεφτεί κανείς για ποιο λόγο νηστεύει και να ζητήσει οπωσδήποτε πνευματική καθοδήγηση.

Ο π. Χριστοφόρος παρουσίασε πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής εφαρμογής της γνήσιας νηστείας, η οποία επιφέρει πάντοτε πολλαπλούς πνευματικούς καρπούς. Μέσα από το παράδειγμα της Οσία Μαρίας της Αιγυπτίας γίνεται φανερό πως η πραγματική νηστεία αποτελεί το πρώτο βήμα για τον αποχωρισμό από επιθυμίες και για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του ανθρώπου.

Τόνισε τέλος ότι είναι απαραίτητη η προφύλαξη και από νοσηρές καταστάσεις κατά τις οποίες, η άκριτη και εξαντλητική εφαρμογή της νηστείας, χωρίς πνευματική καθοδήγηση, οδηγεί σε αυταπάτη πνευματικής νίκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ