Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:59

Ιστορικές στιγμές για τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιστορικές στιγμές έζησε απόψε η Κηφισιά και ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, καθώς για πρώτη φορά υποδέχθηκε τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ναού από τον Μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλο, τον οποίο πλαισίωναν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος και δεκάδες ιερείς της Μητροπόλεως.

Το ιερό σέβασμα κόμισε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, κατόπιν ευλογίας του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Κηφισιάς.

Η λειψανοθήκη τοποθετήθηκε σε ευπρεπισμένο τραπέζιο και εν συνεχεία τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ Κυρίλλου.

Ο Ποιμενάρχης της Κηφισίας ανέφερε στους πολυάριθμους προσκυνητές την σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας για την περιοχή, καθώς για πρώτη φορά η Κηφισιά υποδέχεται ιερό λείψανο Αγίων. Τόνισε ότι μετά από ενέργειες του τότε Πρωτοσυγκέλου της Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Καλπακίδη, νυν Μητροπολίτη Βεροίας, τα λείψανα του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου επιστρέφουν το 1978 από την Ρώμη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα όπως εξήγησε, “ο κ. Παντελεήμονας κράτησε τότε ένα τεμάχιο λειψάνου ως προσωπική ευλογία και σήμερα το υποδεχόμαστε εδώ στον Κηφισιά όπου ευλαβούνται ιδιαιτέρως τον Άγιο Δημήτριο”.

Ο κ. Κύριλλος τόνισε ότι οι φετινοί εορτασμοί θα είναι εξόχως λαμπροί και από τους σημαντικότερους, με την έλευση του ιερού λειψάνου στην Κηφισιά.

Από την πλευρά του ο π. Αθηναγόρας Μπίρδας τόνισε ότι “σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την ημέρα εκείνη (23 Οκτωβρίου 1978) της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Δημητρίου του Μυροβλήτου στην Θεσσαλονίκη. 39 χρόνια χρόνια από την ημέρα που ο πολιούχος της επέστρεψε στην πόλη Του, 770 χρόνια μετά την βίαιη απομάκρυνσή Του από τους συμπολίτες Θεσσαλονικείς. 4 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 20 Ιουνίου, η πόλη σείστηκε από ένα σεισμό συγκίνησης και ενθουσιάσμό που συγκλόνισε τις καρδιές των Θεσσαλονικέων και να επαναλάβουν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ισιδώρου “Ακούσατε έως περάτων της γης, ότι μεθ’ ημών ο χαριτόβρυτος Δημήτριος”. 39 χρόνια μετά, η πόλη της Κηφισιάς υποδέχεται για πρώτη φορά τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, πολιούχου Κηφισιάς, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια “Ακούσατε έως περάτων της γης, ότι μεθ’ ημών ο χαριτόβρυτος Δημήτριος”.

To βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Σημείωση: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ: 26/10/2017 – Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ