Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:04

Ιερατικό σεμινάριο για τους κληρικούς της Σουηδίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας, υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, από 26 έως 29 Μαΐου ε.ε., το 2ο Ιερατικό Σεμινάριο Κληρικών και Υποψήφιων Κληρικών με θέμα «Η οικουμενική διάσταση της ιερατικής διακονίας».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, αφορμώμενος από το θέμα του σεμιναρίου, παρουσίασε τη διετή αρχιερατική διακονία του στις χώρες του βορρά και τους οραματισμούς του για το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας.

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στο έργο, στο οποίο προτίθεται άμεσα να αποδυθεί, σχετικά με την τοπική Εκκλησία και τη διακονία του στον οίακα της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας. Έδωσε έμφαση στην εσωτερική οργάνωση της ενορίας και στον τρόπο προσέγγισης κάθε πιστού, ενεργού ή μη, τονίζοντας ότι έκαστος κληρικός οφείλει να προβάλλει και να υπηρετεί το ʺσυνανήκεινʺ και το ʺσυνυπάρχεινʺ στην ευρύτερη οικογένεια της ενορίας. Δεδομένου δε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργεί, δρα και υφίσταται εντός οικουμενικού πλαισίου, υπογράμμισε την ανάγκη hic et nunc να απευθύνεται εν γένει στον άνθρωπο μέσω της εσωτερικής και της εξωτερικής ιεραποστολής, δράσεις που ουσιαστικά συνυφαίνουν τη φύση της.

Παρότρυνε τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως να δηλώσουν αισθητά την παρουσία τους δίπλα στη νεολαία, επισκεπτόμενοι τα σχολεία, δημιουργώντας ομάδες νέων, ερχόμενοι σε επαφή με κάθε ομογενειακό φορέα. Συστήνει ζήτημα καίριας σημασίας η υιοθέτηση της στάσης του ʺσυνδιαλέγεσθαιʺ με όλους, όσοι έχουν ενδιαφέρον ή περιέργεια να προσεγγίσουν την Ορθοδοξία. ʺΚαλούμε τους πάντες να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμεʺ, τόνισε χαρακτηριστικά, αιτούμενος τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτου δόγματος και ανεξαρτήτου καταγωγής. Τούτο δήλωσε στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου ότι είναι και η διακονία του κληρικού, ο οποίος φύσει και θέσει είναι κοντά στον άνθρωπο, αφιερωμένος στην Αγία του Χριστού Εκκλησία, δεν έχει ωράριο και δεν καταναλώνει εσωτερικά την Ορθοδοξία.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Λουθηρανικής Επισκοπής του Västerås κ. Nils Åberg και κ. Roland Soderberg και ο διευθυντής του Οικουμενικού Κέντρου Berget κ. Peder Bergqvist.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου, με θέμα: “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεματοφύλακας της Ορθοδόξου Λειτουργικής Βυζαντινής Παραδόσεως”, ο Αρχιμανδρίτης κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, Ι. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, με θέμα: “Τα μαθητικά μου χρόνια στην Αθωνιάδα Σχολή”, ο Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, με θέμα: “H Aκολουθία της Προσκομιδής, τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου”, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μούρτζης, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, με θέμα: “Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως ως πρότυπο ποιμένος”, ο κ. Χρήστος Τριπουλάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου St. John’s της Νέας Υόρκης, με θέμα “Η Ελληνορθόδοξη ενορία και η πολιτισμική διπλωματία”, ο κ. Δημήτριος Καλπακίδης, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, με θέμα: “Υμνολογία των Ι. Μυστηρίων και της Εξοδίου Ακολουθίας” και ο κ.Phillip Calington, τελειόφοιτος θεολογίας του Πανεπιστημίου Newman Institute της Ουψάλας, με θέμα: “How to engage with the youth as newly assigned priest in a parish.

Το Σάββατο 28 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, μετέβη στο Οικουμενικό Κέντρο Berget όπου και μίλησε στους παρευρισκομένους με θέμα: “Η διαχριστιανική διάδραση στον διάλογο αγάπης στην Σκανδιναυΐα”.
Μετά το πέρας της ομιλίας του και το γεύμα που παρετέθη προς τιμήν του, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε τον χώρο διαμονής και προσευχής του μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Ευσεβίου Βίττη και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του.

Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κλεόπα και εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκείας, προστάτου του Ησυχαστηρίου, και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ιδρυτού της Μονής π. Ευσεβίου Βίττη.

Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή τμήματος του Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη, το οποίο εδώρισε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης, και εναποτέθη αμέσως εις προσκύνησιν.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία κ. Ανδρέας Κακουρής και αρκετοί πιστοί από όλη την Σουηδία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ