Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:04

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον “Βιβλικό Λόγο και τη Λειτουργική Υμνογραφία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ολοκληρώθηκε σήμερα το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βιβλικός Λόγος και Λειτουργική Υμνογραφία» που διοργάνωσε με επιτυχία η Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σημερινές συνεδρίες έλαβαν χώρα στους φιλόξενους χώρους του κτηρίου της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ.

Ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης ανέλυσε το θέμα «Η εις Άδου κάθοδος του Κυρίου και η πρόσληψή της στην Ορθόδοξη Υμνογραφία». «Η διδασκαλία της εις Άδου καθόδου του Κυρίου, αν και δεν έχει διατυπωθεί σε κάποια Οικουμενική Σύνοδο, έχει όμως προσληφθεί από πολύ νωρίς από την ορθόδοξη ευσέβεια και υμνογραφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ π. Κωνσταντίνος Καραϊσαρίδης μίλησε για «τα υμνογραφικά της θείας Λειτουργίας». Στην εισήγησή του, παρέθεσε και ανέλυσε τα ψαλλόμενα μέρη της θείας Λειτουργίας από τα Αντίφωνα, το Τρισάγιο και το Αλληλουάριο, μέχρι το Χερουβικό, το «Άξιον εστί» και το Κοινωνικό.

Την πρώτη συνεδρία της ημέρας έκλεισε ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος με την εισήγησή του περί των «εξωβιβλικών πηγών των εκκλησιαστικών υμνογράφων».

Η δεύτερη συνεδρία ξεκίνησε με την εισήγηση του μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου με θεμα «Ο Παύλειος λόγος ως πηγή έμπνευσης των υμνογράφων». Ο κ. Γεώργιος επεσήμανε πολλές ακολουθίες δεσποτικών και θεομητορικών εορτών, αλλά και εορτών αγίων, όπου απαντώνται – αυτούσιοι ή παραλλαγμένοι – λόγοι του αποστόλου Παύλου.

«Η εικόνα είναι ο πιο εκκωφαντικός λόγος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Τρύφων Τσομπάνης στην εισήγησή του με θέμα «Εικαστικά προσόμοια: Αγία Γραφή – Μέλος – Εικόνα». «Η εικόνα και ο ύμνος θα οικοδομήσουν το λαό του Θεού» είπε, παρουσιάζοντας τη σχέση μεταξύ υμνογραφικού λόγου και εικόνας καθώς και την υμνολογία ως πηγή έμπνευσης της εικονογραφίας.

Στο τέλος της δεύτερης συνεδρίας, η καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα παρουσίασε στο ακρωατήριο τη σχέση της υμνολογίας με τη διδασκαλία της Εκκλησίας στην εισήγησή της με τίτλο «Υμνολογώντας τη Γραφή και κηρύσσοντας το Λόγο».

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την ανάγνωση των συμπερασμάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ