Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:12

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση νέου τόμου για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η νέα ιδιαίτερα σημαντική έκδοση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου και των συντελεστών της.

Η πολυτελής αυτή καλαίσθητη και τεκμηριωμένη έκδοση παρουσιάζει τα πορίσματα του πολύπλευρου ερευνητικού έργου για την αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής. Το ερευνητικό έργο ανέλαβε και έφερε σε πέρας με επιτυχία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και μελέτες ερευνητικής ομάδας 26 καθηγητών και 26 μεταπτυχιακών και αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2012 και η σχετική μελέτη κατατέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μάιο του 2013.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, άνθρωποι από τον εκκλησιαστικό, ακαδημαϊκό, εκδοτικό και πολιτικό χώρο παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση του τόμου, την οποία συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος κ. Έλλη Στάη.

Η κ. Στάη υπογράμμισε τη σημασία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό, χαρακτηρίζοντάς την “εμβληματική”, ενώ πρόσθεσε ότι “όλοι περιμένουμε την επαναλειτουργία της”.

Η εκδήλωση παρουσίασης του τόμου άρχισε με την ανάγνωση χαιρετισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και την ανάγνωση χαιρετισμού του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη από τον π. Φιλάδελφο της Ι. Μ. Χάλκης.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο υπεύθυνος χορηγιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Μαρινάκος, ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Γιάννης Μυλόπουλος και η διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού κ. Αλέκα Αλεξοπούλου.

Την έκδοση παρουσίασαν η κ. Βίλμα Χαστάογλου- Μαρτινίδη, ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια για την ιστορική ανάλυση, τεκμηρίωση και αποτύπωση, και η κ. Σάσα Λαδά, ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία επιμελήθηκε τα κεφάλαια με τις προτάσεις για αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, στην παρουσίαση συμμετείχαν ο κ. Σάββας Τσιλένης, δρ. αρχιτέκτων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, και ο κ. Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κ. Χαστάογλου ανέλυσε την αρχιτεκτονική της Θεολογικής Σχολής και περιέγραψε την αναλυτική καταγραφή της κατασκευής της αλλά και την αποτύπωση των βλαβών των κτηρίων της. Η κ. Λαδά περιέγραψε τις προτάσεις που έγιναν για την αποκατάσταση των χώρων της Σχολής.

Για την ιστορία του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής αλλά και για την ιστορία και ομορφιά της Χάλκης έκανε λόγο ο κ. Τσιλένης. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για το μέλλον της Ρωμηοσύνης μέσα από τη Θεολογική Σχολή, χαρακτηρίζοντας την έκδοση “υπόδειγμα εκδοτικής αρτιότητας” αλλά και “ιδιόμορφη, που δεν υποκύπτει σε εύκολες συνταγές”.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρράς έκανε λόγο για την ιστορική αλλά και την οικουμενική σημασία του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής, δίνοντας έμφαση στη δεύτερη. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ζωντανό αίσθημα του παρελθόντος και πώς αυτό δημιουργεί μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο μητροπολίτης Προύσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο όσους συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την έκδοση του τόμου αυτού, όσο και αυτούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της χθεσινής παρουσίασής του.

Ο νέος τόμος για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αντλεί στοιχεία από τα αρχικά κείμενα του ερευνητικού έργου, αλλά εμπλουτίζεται και με πρόσθετα δεδομένα για την αρχιτεκτονική των σχολικών κτηρίων της Κωνσταντινούπολης, ελληνικών και μη, ώστε να αναδειχθεί η ιδιαίτερη σημασία του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Διακρίνεται επίσης για την πλούσια εικονογραφική τεκμηρίωση, η οποία προέρχεται από διεθνή αρχεία και βιβλιοθήκες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ