Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 23:04

Θεσσαλονίκη: Η εορτή του Αγίου Θεράποντα στην ενορία με το πολύπλευρο έργο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μήνυμα στους πολιτικούς της χώρας πέρα από κάθε παράταξη έστειλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος από τον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Θεράποντος της Κάτω Τούμπας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Άνθιμος μίλησε για την σημερινή κυβέρνηση και για το πόσο πιστοί είναι όσοι συμμετέχουν σε αυτή, αναφέροντας ότι “το να μη θες να πιστέψεις είναι δικαίωμά σου αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και συνέπειες”, ενώ, συνέχισε τονίζοντας πως “οι πολιτικοί μας είναι νέοι άνθρωποι και θα προσευχόμαστε για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας”.

Μιλώντας για την κρίση που επικρατεί, ανέφερε πως έχει πέσει το ηθικό των Ελλήνων και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. “Μας ρίχνουν τις αντοχές μας”, είπε συγκεκριμένα αλλά προέτρεψε τους πιστούς να μην βάζουν κάτω το κεφάλι και να έχουν πίστη στον Θεό.

“Το σύνθημα της σημερινής εορτής μας το δίνει ο ίδιος ο Άγιος Θεράποντας για να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο μας”, είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Αμέσως μετά, ευχαρίστησε θερμά τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου για την υπέροχη φιλοξενία, με τον π. Ιάκωβο να ευγνωμονεί τον Ποιμενάρχη της Θεσσαλονίηκς για την παρουσία του στον ναό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του ναού έκλεισαν με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο προαύλιο της εκκλησίας. Η διοργάνωση της μουσικής βραδιάς ανήκει στην ενορία, δείχνοντας και την καλλιτεχνική πλευρά μιας πλούσιας πνευματικής παρουσίας στην περιοχή της Τούμπας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Θεσσαλονίκη: Η εορτή του Αγίου Θεράποντα στην ενορία με το πολύπλευρο έργο

Ο Άγιος Θεράποντας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και τον τιμούσαν ιδιαίτερα στην Μικρά Ασία. Περιόδευσε ιεραποστολικά την Μικρά Ασία, καθοδόν προς τα Ιεροσόλυμα, και εν συνεχεία στην Κύπρο όπου λόγω της αρετής και των θαυμάτων του, τον δέχτηκαν ως Επίσκοπο Κύπρου. Ο Άγιος μαρτύρησε μπροστά στην αγία τράπεζα την ώρα που ιερουργούσε.

Τα πολλά θαύματα και ο ιδιαίτερος ρόλος του μαρτυρίου τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο και την Μικρά Ασία.Ο ναός στην Κάτω Τούμπα θεωρείται συνέχεια ενός μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που προϋπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης.Πρώτος πυρήνας της ενορίας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και Σμυρναϊκής ιδιαίτερα.

Έτσι, ήδη από το 1923, ονόμασαν τον πρώτο μικρό ναό με το όνομα του Αγίου. Το 1955 ένας χότζας όπου κράτησε την ιστορική εικόνα του Αγίου από το Μπουρνάμπασι προσέφερε την εικόνα στον εφημέριο του ναού.

Η ενορία πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Επιτελεί πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, κυρίως με το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στους πιστούς, ενώ έχει ακόμη αξιόλογο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο.

Ως προσφυγικός οικισμός, διατηρεί μια πλούσια παράδοση με τη συμμετοχή όλων των ενοριτών οι οποίοι είναι δεμένοι με την ενορία τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ