Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:49

Θεσσαλονίκη: “Έφθασε καιρός…” να συναντηθούν οι ψαλτικοί χοροί της πόλης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ζάχος Καρεκλάς Την ευκαιρία να απολαύσει βυζαντινά μέλη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας είχε χθες το φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης. Οκτώ Βυζαντινές Χορωδίες της πόλης προσέφεραν στο κοινό μια κατανυκτική βραδιά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση των χορωδιών αυτών, που αποτελούνται κυρίως από πρωτοψάλτες και ψάλτες της Θεσσαλονίκης, διπλωματούχους αλλά και σπουδαστές βυζαντινής μουσικής, ανήκει στο Εργαστήρι Χριστιανικής Λατρείας και Πολιτισμού του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, το οποίο ανέλαβε την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση, με τίτλο «Έφθασε καιρός…», συμμετείχαν οι εξής χοροί:

«Οι Τρεις Ιεράρχαι» της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σκύφτα, ΕΤΕΠ του τμ. Ποιμαντικής και κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, «Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του ναού Αλέξανδρου Δασκαλάκη, «Βυζαντινό Αναλόγιο Καλαμαριάς» υπό τη διεύθυνση του Αντωνίου Πετρόπουλου, «Φιλαθωνίται» υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Μανούση, «Χορός Ψαλτών Θεσσαλονίκη» υπό τη διεύθυνση του Δρ. Μουσικολογίας Αντωνίου Κωνσταντινίδη, «Φώτιος ο Μέγας» υπό τη διεύθυνση του Στυλιανού Ζαχαρίου, «Ηλίας ο Θεσβίτης» υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Χριστοδούλου και «Ηδύμελον» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Τσάμη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | "Έφθασε καιρός..."- Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών Θεσσαλονίκης

Οι χοροί απέδωσαν αριστοτεχνικά ιδιόμελα και δοξαστικά της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, μέλη από την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων, επιλέγοντας μελοποιούς όπως οι Ιωάννης Κλαδάς, Ιάκωβος Πρωτοψάλτης, Γεώργιος Ραιδεστηνός, Ιάκωβος Ναυπλιώτης, Κωνσταντίνος Πρίγγος, Θρασύβουλος Στανίτσας, Αθανάσιος Καραμάνης, Λυκούργος Πετρίδης και Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | "Έφθασε καιρός..."- Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών Θεσσαλονίκης

Μέσα από μια ποικιλομορφία ύφους και ερμηνείας το κοινό– από το οποίο, όμως, απουσίαζε ο ανώτερος κλήρος της Θεσσαλονίκης– είχε την ευκαιρία να μεταφερθεί νοητά από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Άγιον Όρος αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Θεσσαλονίκη: "Έφθασε καιρός..." να συναντηθούν οι ψαλτικοί χοροί της πόλης

“Μυσταγωγική προετοιμασία για το Πάσχα” χαρακτήρισε τη συνάντηση των χορωδιών ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Χριστιανικής Λατρείας και Πολιτισμού του τμήματος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, στο τέλος της εκδήλωσης.

Ακόμη, ο κ. Σκαλτσής επισήμανε ότι “η βυζαντινή μουσική αποτελεί κληρονομιά του τόπου μας. Έχει μπει στα κύτταρα των ανθρώπων, όπως είχε πει ο Χατζηδάκις. Η Θεσσαλονίκη είναι μάνα της εκκλησιαστικής μουσικής”.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Άρης Στάμος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ