Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:52

Θεσπιών: “Ο Αγιος Πορφύριος με την αγάπη του άνοιγε το δρόμο προς τον Χριστό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΜΗΛΕΣΙ – ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Με αθρόα συρροή χιλιάδων πιστών, όχι μόνο από την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Μήλεσι Ωρωπού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, με συλλειτουργούς ιερείς από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες Μητροπόλεις της Αττικής.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Συμεών οποίος κάνοντας μια μκρή αναφορά στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας του τυφλού, επεσήμανε ότι «ο Άγιος Πορφύριος ήταν στην συνοδεία του Χριστού εκ νεότητός του. Όχι όμως όπως ενδεχομένως οι περισσότεροι των θρησκευομένων ανθρώπων. Δεν ήταν από αυτούς που έκλειναν το δρόμο για τον Χριστό αλλά ήταν από αυτούς που άνοιγαν το δρόμο προς τον Χριστό. Δεν ήταν από αυτούς που έλεγαν στον τυφλό του Ευαγγελίου, μην ενοχλείς, κάτσε μακρυά, αλλά ήταν από αυτούς που γκρέμιζε τείχη, προκαταλήψεις, ιδεολογίες και συστήματα, γκρέμιζε τα είδωλα του κόσμου τούτου που χωρίζουν τον άνθρωπο από τον Θεό».

Πρόσθεσε πως “Ο Αγιος Πορφύριος με την αγάπη του, την ανοχή του και τον καλό του λογισμό γκρέμιζε κάθε ιδεοληψία και άνοιγε χώρο για να πλησιάσει κάθε τυφλός τον Χριστό και να γίνει δέκτης της αγάπης του Θεού. Ότι δημιούργησε ήταν μια δίοδος για την Βασιλεία του Θεού. Η διακονία του στην Πολυκλινική, η ασκητική του ζωή στο Άγιο Όρος στην Εύβοια, στα Καλλίσια, αλλά  και αυτό το μοναστήρι”.

Εν συνεχεία εθεσε προς το εκκλησίασμα κάποια αναγκαία ερωτήματα για προβληματισμό. “Ο Όσιος Πορφύριος δέχθηκε στην Ομόνοια τον κάθε ταλαιπωρημένο, τον κάθε περιθωριακό και την κάθε πόρνη. Εμείς που λέμε ότι είμαστε χριστιανοί συνειδητοί και εκκλησιαζόμαστε και εχουμε πνευματική ζωή πρέπει να αναρωτηθούμε. Διευκολύνουμε άραγε την συνάντηση των άλλων με τον Χριστό ή μήπως γινόμαστε εμπόδια στη συνάντηση των αλλων ανθρώπων με τον Χριστό; Ανοίγουμε τον δρόμο για στον Χριστό ή μήπως κλείνουμε στους άλλους τον δρόμο προς τον Χριστό;  Ενας άνθρωπος που υπερηφανεύεται για την θρησκευτικότητά του, την καθαρότητά του και την θρησκευτική του συνείδηση, μήπως είναι ένας άνθρωπος των τύπων και των εξωτερικών καθηκόντων που όχι μόνο γίνεται εμπόδιο για να συναντήσουν οι άλλοι τον Χριστό, αλλά ούτε εκείνος βρίσκει την δίοδο προς τον Χριστό”.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών έκλεισε λέγοντας πως “οταν με μεγάλη ευκολία κρίνουμε τους ανθρωπους και τους χαρακτηρίζούμε, είτε άθεους, είτε άθρησκους, ή άχρηστούς, εμείς που τάχα ακολουθούμε τον Χριστό, μήπως είμαστε τυφλοί οδηγοί τυφλών;  Ο Θεός δεν είναι αποκλειστικότητα δική μας, ούτε ιδιοκτησία μας. Αν δεν το σκεφτούμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε όπως ο Άγιος Πορφύριος, μια καρδιά ανοιχτή, δεκτική που θα απλώνει το χέρι προς τον άλλο αδελφό”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ