Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 23:32

Θεσπιών: “Η Αγία Παρασκευή έζησε πολλές πύρινες λαίλαπες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κάλεσμα αφύπνισης έκανε ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών από το πανηγύριζον παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια.

Με νωπές τις μνήμες από την καταστροφή που προκάλεσε η φονική λαίλαπα στην Αττική, το κήρυγμα είχε σκοπό να τονώσει την υπευθυνότητα του καθενός. “Να σκεφτόμαστε και το μελλον, όχι μόνο το παρόν. Να σκεφτόμαστε με υπευθυνότητα και όχι μόνο το πρόσκαιρο παρόν. Να λειτουργούμε με όραμα και προοπτική. Κάθε στιγμή. Όταν βγάζουμε αδειες, όταν χτίζουμε σπίτια, όταν χαράζουμε δρόμους. Να σκεφτόμαστε τι αντίκτυπο θα έχει στις επόμενες γενιές η κάθε μας πράξη και συμπεριφορά”.

Ο κ. Συμεών τόνισε “Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας πήραν στα σοβαρά την ζώη. Οι Άγιοι είναι τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν την ζώη με υπευθυνότητα. Δεν θα δούμε άγιο να είναι άνθρωπος επιπόλαιος και του βολεύματος. Αντίθετα, με αντιξοότητες και με τίμημα της ζωής τους αναλάμβαναν τις ευθύνες απέναντι στον Θεό και τους ανθρώπους. Οι Άγιοι είχαν τέτοιο εύρος υπευθυνότητος που η ευθύνη τους ξεπερνουσε τα όρια της εποχή τους. Ζούσαν για τους ανθρώπους κάθε εποχής. Για όλους εμάς 18 αιώνες μετά”.

Αναφερόμενος στην Οσιομαρτυρα Αγία Παρασκευή τόνισε χαρακτηριστικά πως “Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας αλλά για όλο τον κόσμο, ακόμα και για το ζωικό βασίλειο και το φυσικό περιβάλλον. Όταν λοιπόν μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και κοιτάμε πως θα βολευτουμε πρόσκαιρα, τότε είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ασύμμετρες απειλές της φύσεως και της παραφύσεως και εγκληματικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Η Αγία Παρασκευή έζησε πολλές πύρινες λαίλαπες. Έζησε την πύρινη λαίλαπα της διαφθοράς, του πειρασμού του πλούτου, της ορφάνιας και της βίας της εξουσίας. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δείχνουν τον δρόμο της ευθύνης”.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών κατέληξε την ομιλία του λέγοντας “Θα μείνουμε σ’ ενα συναισθηματισμό ή θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας μιας ολόκληρης ιστορίας που δημιούργησε η αγάπη του Θεού.  Ο Άγιος λειτουργεί με αυτο σκεπτικό. Η σφραγίδα που θα αφήσω τι θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Να λειτουργούμε με όραμα και προοπτική”.

Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Ματθαίος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Θεσπιών στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, που πέρισυ είχε επισκεφθεί και πάλι ως αρχιμανδρίτης. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του ναού που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια υπό την επίβλεψη του ναού του Αγίου Λουκά Πατησίων και ευχαρίστησε τον κ. Συμεών για το ενδιαφέρον και την αγάπη του προς την ενορία.

 Λίγο πριν την απόλυση ο Επίσκοπος Θεσπιών απένειμε, με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο π. Ηλία Κατσαρή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ