Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:55

Θεοφάνια στο λιμάνι της Κέρκυρας (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Κέρκυρα, όπου το πρωί του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι με την βάπτιση του Κυρίου μας στον Ιορδάνη ποταμό, έγινε η φανέρωση του Τριαδικού Θεού. Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης τονίζει ότι όπως πολέμησε ο διάβολος τον Θεό μέσω του ανθρώπου, έτσι και ο Θεός κατανικά τον σατανά, ερχόμενος εις τον κόσμο κια λαμβάνοντας δούλου μορφή.

Ακόμη ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ερμηνεύοντας τον Απόστολο Παύλο, αναφέρει ότι ο Λόγος δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη μορφή εκτός από την ανθρώπινη, ώστε να θυσιαστεί και ακολούθως να αναστηθεί. Αν επί παραδείγματι ο Υιός λάμβανε την μορφή Αγγέλου δεν θα μπορούσε ούτε να θυσιαστεί, ούτε και να εξαγοράσει τον άνθρωπο από την αμαρτία. “Οὐ γὰρ δήπου ἀγγέλων ἐπιλαμβάνεται, ἀλλὰ σπέρματος Ἀβραὰμ ἐπιλαμβάνεται”. Ο άνθρωπος που ήταν καταδικασμένος εις τον Άδη, σήμερα ανέρχεται, όπως ο Ιησούς Χριστός, εκ του ύδατος, εις τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός από τον κ. Νεκτάριο και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στο παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας, με την παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού, καθώς και πλήθους κόσμου.

Στον σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Θεός προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση ταπεινώθηκε, δείχνοντας και σε εμάς την οδό της ταπεινώσεως. Απεναντίας ο σύγχρονος άνθρωπος προβάλλει τον εγωισμό και την έπαρσή του, όπου τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς τα βιώνουμε όλοι μας. Καλούμαστε λοιπόν να πορευθούμε την οδό της ταπεινώσεως και της μετανοίας, πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος.

κείμενο-φωτογραφίες Σπύρος Καρύδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ