Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:18

“Θέλουμε να μάθουν οι Έλληνες ότι η καρδιά της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας χτυπά δυνατά στην Κούβα”

Στέλιος Σούρλας
Στέλιος Σούρλας
Ο Στέλιος Σούρλας είναι δικηγόρος και απόφοιτος Θεολογίας. Ζεί στην Λάρισα

Του ιδίου συγγραφέα:

Κάπου εκεί στην παλιά πόλη της Αβάνας, στην πλατεία του Σαν Φραντσίσκο εντοπίσαμε την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ήμασταν πολύ περίεργοι να δούμε πως μπορούσε να συνυπάρξει μία Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην καρδιά ενός άθεου κομμουνιστικού κράτους. Έκπληξη μεγάλη μας περίμενε όταν μπήκαμε στην εκκλησία και ακούσαμε ψαλμωδία στα Ελληνικά και στα Ισπανικά εναλλάξ. Η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώσαμε ότι οι ψάλτες και ο ιερέας δεν ήτανε Έλληνες αλλά Κουβανοί 100%.

[row][third_paragraph]

Σε κάνει πολύ περήφανο σαν Έλληνα και Ορθόδοξο όταν ταξιδεύεις στην άλλη άκρη του πλανήτη και να αντικρίζεις έντονα τα σημάδια τόσο της Ελλάδος όσο και της Ορθοδοξίας. Ταξιδεύεις 10000 χλμ και πιστεύεις ότι εκεί που θα πας τίποτα δεν θα σου θυμίζει τον τόπο σου. Αγάλματα της Θεάς Αθηνάς, αρχαιοελληνικά σύμβολα όπως μαίανδροι σου υπενθυμίζουνε ότι η καρδιά της Ελλάδος χτυπά έντονα σε όλη την Κούβα!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ[/third_paragraph]

[paragraph_right]

Μας υποδέχθηκε ο Θεόδωρος, ένας 30χρονος Κουβανός ο οποίος το 2004 βαπτίστηκε Ορθόδοξος. Πρώην Ρωμαιοκαθολικός ο ίδιος, στην ερώτηση τι ήταν αυτό που τον τράβηξε στην Ορθοδοξία απήντησε ότι στην Ορθοδοξία νιώθεις την αλήθεια, την ζεις, την βιώνεις κάθε στιγμή και λεπτό ενώ στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία κανείς δεν σου εξηγεί για ποιον λόγο ενεργούνε όπως ενεργούνε, σε διαπερνά ένα κενό το οποίο όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να καλύψεις. Κανείς δεν εμβαθύνει σε έννοιες και κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα σου. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις εικόνες όπως στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, γυναίκες με μαντήλες στο κεφάλι εις ένδειξη σεβασμού, να προσέρχονται στην Θεία κοινωνία με σταυρωμένα τα χέρια με σειρά και τάξη, νεοφώτιστες κοπέλες να στέκονται εκατέρωθεν του Επιταφίου.

Ζεις έντονα την Ελλάδα και την Ορθοδοξία όταν βλέπεις να γίνεται περιφορά του Επιταφίου στην καρδιά της πόλεως και οι περαστικοί να στέκονται με σεβασμό και ευλάβεια. Μεγαλύτερη όμως είναι η συγκίνηση όταν βλέπεις έμπροσθεν του Επιταφίου να προηγούνται 6 σημαίες. Μπροστά μπροστά η Ελληνική και δίπλα της η Κουβανέζικη, κατόπιν η Βυζαντινή και η Κυπριακή!!

Ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, Κολομβιανός αλλά ταυτόχρονα και Σιμωνοπετρίτης μοναχός είναι αυτός ο οποίος προΐσταται της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και μαζί με τον πάτερ Νικόλαο και τον διάκονο Ευάγγελο, Κουβανοί στην καταγωγή, Έλληνες όλοι τους στην ψυχή και το φρόνημα, έχουνε κάνει μεγάλο έργο καθότι όπως μας είπε ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας έχουνε προχωρήσει στο χτίσιμο του Μοναστηρίου του Αγίου Σπυρίδωνος στην Αβάνα το οποίο κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Επίσης υπάρχει και Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου εξ΄ Ιωαννίνων στην Via Clara στο χωριό Ραντσονέλο στο οποίο είναι o πατήρ Ιωάννης, Κουβανός κι αυτός ο οποίος έχει αναλάβει την Ιεραποστολή. Εκεί χτίζεται και Ιερατική σχολή όπου είναι έτοιμος ο Ναός, η αίθουσα και η κολυμπήθρα ενώ υπολείπονται οι ξενώνες και ο τρούλος. Ο πατήρ Χουάν (Ιωάννης) λειτουργεί στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Ολγκίν της Νότιας Κούβας όπου σκοπεύουνε να χτίσουνε Ορθόδοξο κέντρο αλλά αυτή τη στιγμή έχουνε μόνο το οικόπεδο.

Σε κάνει πολύ περήφανο σαν Έλληνα και Ορθόδοξο όταν ταξιδεύεις στην άλλη άκρη του πλανήτη και να αντικρίζεις έντονα τα σημάδια τόσο της Ελλάδος όσο και της Ορθοδοξίας. Ταξιδεύεις 10000 χλμ και πιστεύεις ότι εκεί που θα πας τίποτα δεν θα σου θυμίζει τον τόπο σου. Αγάλματα της Θεάς Αθηνάς, αρχαιοελληνικά σύμβολα όπως μαίανδροι σου υπενθυμίζουνε ότι η καρδιά της Ελλάδος χτυπά έντονα σε όλη την Κούβα!

Σε ερώτηση μας προς τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα όσον αφορά σχετικά με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κάποιος να τους βοηθήσει και τι μήνυμα ήθελε να στείλει προς τους Έλληνες αυτός μας απήντησε: “Εγώ είμαι Κολομβιανός αλλά νιώθω Έλληνας! Δεν ζητάμε χρήματα παρ όλες τις ανάγκες που έχουμε και τα έργα που θέλουμε να κάνουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να μάθουνε οι Έλληνες ότι η καρδιά της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας χτυπά δυνατά εδώ στην Κούβα και εάν με αυτά μου τα λόγια κάνω έστω 2-3 ανθρώπους να χαρούνε και να βοηθηθούνε πνευματικά, αυτό μου αρκεί”. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες 100% στην ψυχή και έχουνε υψωμένη την σημαία της Πατρίδος και της Πίστεως μου στην άλλη άκρη της Γης υπενθυμίζοντας μας πως αυτό το οποίο εμείς έχουμε προδώσει αρκετές φορές, κάποιοι το έχουνε μέγιστη προτεραιότητα και είναι βαθιά υπερήφανοι γιαυτό. [/paragraph_right][/row]

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε μερικές στιγμές από την Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αβάνα. Φωτογραφικό υλικό βρίσκεται εδω

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ