Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:43

Η 74η επέτειος από την ανατίναξη της Μονής Αντινίτσης από τους Γερμανούς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την 74η επέτειο από την ανατίναξη της Μονής Αντινίτσης από τους Γερμανούς, τίμησαν χθες στην Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου.

Όπως ανέφερε, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Αναστασίου, «Μέσα εις την Πασχάλιο αυτή χαρά και την ευφρόσυνο περίοδο της Του Κυρίου Αναστάσεως, είναι συγκινητική η παρουσία όλων σήμερα εδώ, στο μαρτυρικό και αιματοκυλισμένο αυτό τόπο, στο ιερό μσέμνωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, στην παλέφατο ιστορική και σεβασμία τούτη Μονή, της Παναγίας της Αντινίτσης.

Η σημερινή ημέρα για την ιερά μας Μονή είναι ιδιαίτερη και ιστορική.

Πρώτον μεν διότι σήμερον ενθυμούμαστε την θυσία της Μονής κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μακαρίζουμε τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων και των ασθενών του Σανατορίου. Των αθώων θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, η οποία άφησε πίσω της σορούς ερειπίων και τα άψυχα σώματα 36 ανθρώπων.

Σε ελάχιστο χρόνο, η αδιάκοπη ιστορική ζωή πέντε αιώνων της Μονής έσβησε”.

Αντιφωνώντας ο κ. Νικόλαος τον λόγο του π. Αμβροσίου, τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια και δι’ ολιγον αναφέρθηκε στην καταστροφική ανατίναξη της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αντινίτσης και του παρακειμένου Σανατορίου με αποτέλεσμά τον θάνατο των Πατέρων της Μονής και των νοσηλευομένων στο Σανατόριο.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστούμε τον άγιο Ηγούμενο δια την ωραία αυτή προσλαλιά του και την ιστορική αναδρομή. Δεν μνησικακούμε αλλά θυμόμαστε. Προσευχόμεθα πρώτον για εκείνους που θυσιάσθηκαν και για εκείνους που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Να αναπαύει ο Θεός τις ψυχές τους.

Πράγματι μέσα στη χαρά της Αναστάσεως του 1944 ήλθε αυτή η θλίψη για όλη την περιοχή μας με την ανατίναξη της Μονής και την θανάτωση των Πατέρων και των ασθενών αδελφών μας από το παρακείμενο Σανατόριο.

Η Παναγία όμως που προστατεύει και αγαπά το Μοναστήρι της δεν το άφησε να σβήσει. Ο Λαός μας το έκτισε ξανά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ