Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 1:38

Η 151η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την ευλαβική συμμετοχή των Αρχών, του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 151η Επέτειο της Αρκαδικής Εθελοθυσίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, η οποία αποτελεί διαχρονικό και παγκόσμιο Σύμβολο Ελευθερίας και Ορθοδόξου Πολιτισμού.

Το πρωί της Τετάρτης 8ης Νοεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ασωμάτων Δυνάμεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ιερούργησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Με τον Επίσκοπό μας συλλειτούργησαν οι πατέρες της Αδελφότητος της Μονής και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αοιδίμου Καθηγουμένου της Μονής Ανθίμου Καλπάκη και της μακαριστής Μάρθας Μοναχής, δύο μορφών που ταυτίσθηκαν με τη νεώτερη πορεία του Αρκαδίου, προσφέροντας με αυταπάρνηση τη ζωή τους στην διακονία της Εκκλησίας και των πολυάριθμων προσκυνητών του Μοναστηριού.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, που κατέκλυσαν το Καθολικό της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στο μήνυμα της αληθινής Ελευθερίας που απορρέει από την Αρκαδική Εθελοθυσία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τελέσαμε σήμερα την Θεία Λειτουργία σε αυτό το Καθολικό της Ιεράς και περιώνυμης Μονής του Αρκαδίου, αφενός για την Εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων και αφετέρου σε ανάμνηση της τελευταίας εκείνης Λειτουργίας που εδώ μέσα, σε αυτόν τον αιματοπότιστο χώρο, τέλεσαν ο Καθηγούμενος Γαβριήλ και οι συμμοναστές του μαζί με όλους τους ελεύθερους πολιορκημένους του Αρκαδίου την 8η Νοεμβρίου του 1866».

Αμέσως μετά, και όπως καθιερώθηκε κατά τα τελευταία έτη, ο Επίσκοπός μας, οι Κληρικοί και οι πιστοί πορεύθηκαν λιτανευτικά στην ιστορική Πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου, εκεί όπου κορυφώθηκε το Αρκαδικό Δράμα του Ολοκαυτώματος, και τέλεσαν Ιερό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του αοιδίμου Καθηγουμένου Γαβριήλ Μαρινάκη και πάντων των εν Αρκαδίω υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ολοκαυτωθέντων και τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών.

Την 12η μεσημβρινή πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, με την συμμετοχή Ηγουμένων των Ιερών Μονών της Μητροπόλεώς μας και πολλών Κληρικών. Εκ προσώπου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, παρέστη ο Πρωτοσύγκελλος Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος. Επίσης παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτιος Βαρδαρός, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος και Ανωγείων κ. Εμμανουήλ Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, ο Διοικητής της «V Μεραρχίας Κρητών» Ταξίαρχος κ. Γρηγόριος Κοκολάκης, ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, καθώς και όλες οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές του Ρεθύμνου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε πομπή προς τον χώρο όπου φυλάσσονται οι κάρες και τα λείψανα των Ηρώων του Αρκαδίου, στην οποία συμμετείχαν η μπάντα της «V Μεραρχίας Κρητών», τιμητικό άγημα του 547 Αεροματαφερόμενου Τάγματος Πεζικού, καθώς και μέλη των συλλόγων «Κρήτες», «Πυρρίχια Δρώμενα» και «Σχολές Τζανιδάκη» με παραδοσιακές ενδυμασίες. Εκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε Ιερό Τρισάγιο και οι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών κατέθεσαν στέφανα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης η Ιερά Μονή Αρκαδίου παρέθεσε εόρτιο τράπεζα στις Αρχές και σε όλους τους προσκυνητές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ