Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:53

Η ψαλτική παράδοση των Αθηνών ήχησε απόψε στο Πολύδροσο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μουσική πανδαισία απόψε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου, καθώς έλαβε χώρα συναυλία βυζαντινής μουσικής, αφιερωμένη στη μουσική ψαλτική παράδοση των Αθηναίων.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Από τη Μουσική Ψαλτική Παράδοση των Αθηνών» και περιελάμβανε μέλη των Μουσικοδιδασκάλων Εμμανουήλ Φαρλέκα, Νικολάου Χρυσοχοϊδη και του μακαριστού Μητροπολίτη Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού.

Τους ύμνους έψαλλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λάμπρος Ανδρεάκης και πολυμελής βυζαντινή χορωδία.

Μάλιστα όπως τόνισε ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης “είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ότι κρατάμε στα χέρια μας μια βαριά κληρονομιά, έναν πολύτιμο θησαυρό που δεν είναι άλλος από από την ελληνική εκκλησιαστική ή βυζαντινή μουσική” και πρόσθεσε ότι “αναγνωρίζεται ως μια εθνική κληρονομιά και ένα πνευματικό κεφάλαιο, το οποίο οι νεώτεροι έχουν υποχρέωση όχι μόνο να σεβασθούν αλλά και να αυξήσουν”.

Εκ μέρους των Ιεροψαλτών μίλησε ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου Διαμαντής Μαυραγάνης, ο οποίος μίλησε για την προσωπική εμπειρία που είχε με τους Πρωτοψάλτες και Μουσικοδιδασκάλους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ο οποίος μετέφερε τις ευχές του κ. Ιερωνύμου και τόνισε ότι το τάλαντο της ψαλτικής είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος ο οποίος αναφέρθηκε στη βιογραφία των προαναφερθέντων μουσικοδιδασκάλων,  και πλήθος ιεροψαλτών του λεκανοπεδίου.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ