Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:34

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος από την Άνδρο στο Λονδίνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

τoυ Πρωτοπρεσβυτέρου Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Με τη πρωτοβουλία και την ευγενική φροντίδα των Αρχόντων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, ειδικά δε του Προέδρου της Κοινότητας Δρα Σεραφείμ Κυριακίδη και του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων κ. Παναγιώτη Αργυρού, με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β´, έφθασε η Τιμία Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στο Λονδίνο και στην Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τιμία Κάρα του Αγ. Παντελεήμονος φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου από το 1705, οπότε μεταφέρθηκε εκεί από τη Βασιλεύουσα, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κοσμά Γ΄.

Την Παρασκευή 9η Ιουνίου 2017 και ώρα 12:30 η Τιμία Κάρα έφθασε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα και Αγίας Παρασκευής στο Harrow του ΒΔ Λονδίνου. Την μετέφεραν εκεί ο πολιός Γέρων και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Αρχιμ. Ευδόκιμος και ο Αδελφός της Μονής Αρχιμ. Φιλάρετος.

Στην είσοδο του εν λόγω Ναού περίμενε την Αγία Κάρα, σύμφωνα με την Τάξη της Εκκλησίας μας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος την υπεδέχθη με συγκίνηση και χαρά μεγάλη. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από Ορθόδοξους πιστούς, πολλών εθνικοτήτων, που προσήλθαν με αξιοθαύμαστη ευλάβεια και μεγάλη κατάνυξη να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο.

Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας της τοπικής Κοινότητας, με Πρόεδρο την κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, είχαν στολίσει με όμορφα άνθη τον Επιτάφιο του Ναού και ο Άγιος Θυατείρων τοποθέτησε την Τιμία Κάρα εκεί ψάλλοντας ειδική Δέηση προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος και προς πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών.

Το Σάββατο 10η Ιουνίου τελέσθηκαν πολλές Ιερές Ακολουθίες στον εν λόγω Ιερό Ναό και μεγάλος αριθμός προσκυνητών κατέφθασαν από πολλά μέρη της Αγγλίας και από μακρινές αποστάσεις για να προσκυνήσουν την Αγία Κάρα και να λάβουν την χάρη του Ιαματικού Αγίου. Επίσης, προσκύνησαν το ιερό λείψανο και όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Κολεγίου Αγίου Παντελεήμονος, ένα από τα πρότυπα εκπαιδευτήρια της Ομογένειας Μεγ. Βρετανίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της τοπικής Κοινότητας.

Την Κυριακή 11η Ιουνίου, κατά την οποία τιμώνται στην Ορθόδοξη Εκκλησία πολλοί και σημαντικοί Άγιοι, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο μας, λόγω της Εορτής του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου. Τελέσθηκε ειδική Δέηση και η εκπαιδευτικός κα Φωτεινή Κωστή απηύθυνε προς το εκκλησίασμα ομιλία για τη ζωή και το έργο του Απ. Βαρνάβα. Στη Θεία Λειτουργία έψαλλε η Βυζαντινή Χορωδία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον κ. Θέμη Προδρομάκη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η Τιμία Κάρα θα μείνει μερικές ημέρες στη θεοφιλή Κοινότητα του Αγ. Παντελεήμονος, στην οποία τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες, κι επίσης θα μεταφερθεί από τους Άρχοντες της Κοινότητας στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ και σε μερικές Ελληνορθόδοξες Κοινότητες εκτός Λονδίνου, με σκοπό να λάβουν όσο γίνεται περισσότεροι Ομογενείς την ευλογία και τη δύναμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Παντελεήμονα.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου των Θυατείρων κ. Αλεξίου Γεννάρη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ