Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:52

Η συμβολή της παράδοσης των αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στον διάλογο με τους άλλους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η κυριλλομεθοδιανή παράδοση του διαλόγου στον σύγχρονο κόσμο και η συμβολή της στον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών απασχόλησαν τις σημερινές εργασίες της διημερίδας για τους Φωτιστές των Σλάβων στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ.

Η διεθνής διημερίδα με θέμα “ο διάλογος στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην παράδοσή τους” ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας της Θεσσαλονίκης.

Κατά την πρωινή συνεδρία, με πρόεδρο την καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα, η κύρια ερευνήτρια του Ρωσικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης Αγίας Πετρούπολης κ. I. Chudinova παρουσίασε εισήγηση με θέμα “η δήλωση των λόγων σου φωτιεί και συνετιεί νηπίους: οι Ρώσοι άγιοι αντιγραφείς, μεταφραστές και συγγραφείς”.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο κ. M. Sajlovic μίλησε για την “κυριλλομεθοδιανή παράδοση και τον σύγχρονο διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών περί της επανένωσης της Εκκλησίας”. Ο κ. Sajlovic αναρωτήθηκε ποια είναι η θέση του Πάπα στην εκκλησιολογία των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, απαντώντας πώς “σε κανένα σημείο της εκκλησιολογίας των δύο αδελφών δεν υιοθετείται ο έπαινος του Πάπα ή άλλα στοιχεία από τη δυτική εκκλησιολογία”. Τόνισε, ακόμη, ότι “η ζωή, η θεολογία και το έργο τους έχουν πανορθόδοξο οικουμενικό χαρακτηρά”.

Για την εγκύκλιο επιστολή “Απόστολοι των Σλάβων” του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και τον διάλογο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το παρελθόν και το μέλλον μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Φώτης Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωάννιδης υποστήριξε ότι “ο Πάπας χαρακτήριζε τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο αυθεντικούς προδρόμους του οικουμενισμού, αφού προσπαθούσαν να διαλείψουν τις διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν στην ίδια κοινωνία”. Πρόσθεσε ότι “οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι οι πνευματικοί κρίκοι, η συνδετική γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Η ενότητα των Εκκλησιών δεν σημαίνει ούτε αφομοίωση ούτε απορρόφηση της μίας Εκκλησίας από την άλλη”.

Κλείνοντας τη συνεδρία, η κ. Κούκουρα επεσήμανε ότι η κυριλλομεθοδιανή παράδοση αποτελεί βασικό παράγοντα για την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου.

Κατά τη δεύτερη συνεδρία, η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ κ. Νίκη Παπαγεωργίου παρουσίασε την “ιεραποστολή ως διάλογος λαών και πολιτισμών”, κάνοντας λόγο για την εξέλιξή της. Η κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι ο όρος ιεραποστολή αναθεωρείται πλέον “λόγω παλαιότερων κακών πρακτικών της και δεν χρησιμοποίειται πια στη θεολογική γλώσσα”. Αντικαθίσταται από τους όρους ευαγγελισμός, μαρτυρία, καταλλαγή, όπως εξήγησε. Ακόμη, έκανε λόγο για τη σημασία του διαλόγου με τον άλλο, την παράδοσή του και τη γλώσσα του κατά την ιεραποστολή καθώς και την αποδοχή της ιδιαιτερότητας των ευαγγελιζόμενων λαών.

Την εισήγηση με θέμα “ο διάλογος της Εκκλησίας με το Ισλάμ κατά τους μέσους χρόνους: Μια αποτύπωσή του στον βίο του Κωνσταντίνου- Κυρίλλου”, που ετοίμασαν από κοινού με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ κ. Αγγελική Ζιάκα, παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του ίδιου τμήματος κ. Ηλίας Ευαγγέλου. Ο κ. Ευαγγέλου ανέλυσε τη διπλωματική αποστολή του Κωνσταντίνου- Κυρίλλου στο αραβικό χαλιφάτο, όπως καταγράφεται στον βίο του, η οποία “επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα στη χριστιανική κοινότητα και την κοινότητα του Ισλάμ και, μάλιστα, στο πλαίσιο των διπλωματικών συνομιλιών της Αυτοκρατορίας της Νέας Ρώμης και του αραβικού χαλιφάτου, γεγονός το οποίο πιστοποιεί ότι οι δύο θρησκευτικές κοινότητες, ανεξάρτητα από ό,τι πιστεύεται σήμερα, γνώριζαν καλά η μία τη διδασκαλία της άλλης και ήταν πρόθυμες να διαλεχθούν μεταξύ τους σε μια τόσο πρώιμη περίοδο”.

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλή τράπεζα στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους η καθηγήτρια του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Δήμητρα Κούκουρα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο κ. Mirko Sajlovic, o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σόφιας “Άγιος Κλήμης Αχρίδος” κ. Svetoslav Ribolov, o αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ηλίας Ευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής του ίδιου τμήματος κ. Χρήστος Τσιρώνης.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Κούκουρα επεσήμανε ότι, δυστυχώς, οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στους Έλληνες, ακόμη και στους Θεσσαλονικείς, παρότι κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Έδωσε έμφαση στις ευθύνες που έχει η πόλη καθώς και οι εκκλησιαστικοί και λοιποί τοπικοί φορείς για την ανάδειξη του έργου τους. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ευαγγελισμού των μη Ορθοδόξων αλών αλλά και επανευαγγελισμού των ήδη Ορθοδόξων που χάνουν την πίστη τους. “Οι σλαβικές εκκλησίες δεν κάνυν επανευαγγελισμό στον λαό τους και χάνουν τη νεολαία τους”, είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ