Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:34

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο επίκεντρο των πασχαλινών μηνυμάτων των Προκαθημένων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες εορτάζουν το φετινό Πάσχα οι Ορθόδοξοι στις περισσότερες χώρες του κόσμου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τη σημασία της Ανάστασης τονίζουν στα πασχαλινά τους μηνύματα οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

“Η σοβούσα πανδημία του νέου κορωνοϊού απέδειξε πόσον εύθραυστος είναι ο άνθρωπος, πόσον ευκόλως τον κυριεύει ο φόβος και η απόγνωσις, πόσον αδύναμοι αποδεικνύονται αι γνώσεις η αυτοπεποίθησίς του”, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος εξηγεί ότι είναι δύσκολο να παραμείνουμε ανθρώπινοι χωρίς την ελπίδα της αιωνιότητας και εξαίρει το έργο όσων αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό. “Αυτή η ελπίς ζη εις την καρδίαν όλων των ιατρών, των νοσηλευτών, των εθελοντών, των δωρητών και όλων των γενναιοφρόνων συμπαρισταμένων εις τους πάσχοντας αδελφούς, με θυσιαστικόν πνεύμα, αυτοπροσφοράν και αγάπην. Μέσα εις την ανείπωτον κρίσιν, αυτοί ευωδιάζουν ανάστασιν και ελπίδα. Είναι οι «Καλοί Σαμαρείται», οι σύγχρονοι «Κυρηναίοι» εις τον Γολγοθάν των εν ασθενείαις κατακειμένων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποι οι οποίοι βιώνουν την τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας από την πανδημία ως «σιωπή», ως «σιγή» ή, το χειρότερο, ως «απουσία» του Θεού”, λέει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο δικό του πασχαλινό μήνυμα. “Όταν οι εξωτερικές συνθήκες δυσκολεύουν τότε δεν έχουμε τη «σιωπή», τη «σιγή» ή την «απουσία» του Θεού αλλά ερχόμαστε στην πλεονεκτική θέση να καταφεύγουμε στην πρόσωπον προς πρόσωπον κοινωνία και σχέση μαζί Του”, προσθέτει ο κ. Θεόδωρος.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, στο δικό του μήνυμα, υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία συμπαρίσταται στον πάσχοντα άνθρωπο και προσεύχεται για την παύση της “λοιμικής θανατηφόρου νόσου”. Ο κ. Θεόφιλος, ακόμη, αναφέρει ότι η Σιωνίτιδα Εκκλησία αναπέμπει προσευχή “υπέρ της ενότητος της Εκκλησίας και ειρήνης της Μέσης Ανατολής”.

Το έργο των ιατρών αλλά και αυτών που φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας μας εξύμνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. “Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τις πρόσθετες για την πατρίδα μας δυσκολίες στα σύνορα, ας έχουμε ελπίδα. Χειροκροτούμε και προσευχόμαστε για όσους υπηρετούν εκεί την πατρίδα και για όσους δίνουν τη μάχη της πανδημίας, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους στον Τομέα της Υγείας”, αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Ιερώνυμος.

Την ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων την περίοδο της πανδημίας τόνισε στο δικό του πασχαλινό μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Ο κ. Αναστάσιος προέτρεψε να μην απομονωθούμε αυτό το διάστημα που παραμένουμε στο σπίτι αλλά να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον “με λόγο και πράξεις απλές, με σιωπή στοργής, με πρόσχαρη διάθεση. Όμως, να μην περιορισθούμε στην τόνωση της δικής μας οικογένειας, Ας επεκτείνουμε ευρύτερα το ενδιαφέρον μας και στους φίλους, τους εγγύς και τους μακράν. Επείγει να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα ελευθερίας από το φοβικό σύνδρομο, που ανεξέλεγκτα επεκτείνεται γύρω μας. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός! Κάτι καλό θα βγει και από αυτή τη δοκιμασία. Αυτός ο πρωτόγνωρος πόλεμος θα κερδηθεί με γενική, πανανθρώπινη επιστράτευση αλληλεγγύης”.

Μήνυμα ενθάρρυνσης στέλνει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, θέλοντας να απαλύνει τον φόβο που νιώθουν οι άνθρωποι εξαιτίας της πανδημίας. “Αν και βρισκόμαστε εν μέσω της νυκτός, μέσα στο σκοτάδι της δυσκολότερης Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην ιστορία, με το ραγδαίο περιορισμό της ζωής μας, με τον κίνδυνο να ασθενήσουν τόσοι άνθρωποι όσοι ποτέ άλλοτε, με τη θλιβερή πρόωρη απώλεια μελών της οικογένειάς μας, φίλων και γειτόνων μας, θαρσείτε διότι επιτέλους φτάσαμε στην ανατολή”, υπογραμμίζει ο κ. Ελπιδοφόρος.

Για τα διδάγματα που προκύπτουν από την πανδημία για τους Χριστιανούς κάνει λόγο στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας. Ο κ. Μακάριος επισημαίνει ότι “η πανδημία, τελικά, έκλεισε τις Εκκλησίες μας, μάς στέρησε από τη Θεία Κοινωνία, αλλά μας ένωσε όλους στο όνομα του Ιησού Χριστού σαν μια μεγάλη οικογένεια και μας δίδαξε κάτι που εδώ και πολλά χρόνια είχαμε ξεχάσει: την οικογενειακή προσευχή. Η πανδημία, τελικά, μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος να υπάρχουμε στον κόσμο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ