Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:31

Η πανήγυρη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στους Αγίους Αναργύρους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου του ομολογητού πανηγύρισαν στον ιερό ναό των Αγίων Ακινδύνων στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Εκεί ανεγείρεται μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Ακινδύνων ο μοναδικός στην Αττική και παράλληλα εορτάζει την δεύτερη πανήγυρη του στην μνήμη του Οσίου Ιωάννου του νέου εκ Ρωσίας.

Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις προεξήρχε κατόπιν αδείας και ευλογίας του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ προερχόμενος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και σήμερα το πρωί στην Θεία Λειτουργία ο κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, τονίζοντας την κλήση που έχουμε οι άνθρωποι όλων των βαθμίδων στην αγιότητα. Έκανε αναφορά στην ταπεινότητα και στην αγάπη του Οσίου Ιωάννη που τον οδήγησαν στην αγιότητα.

“Ότι έχει σχέση με την αγιότητα έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. Μια δικαιοσύνη που είναι πλημμυρισμένη από την αγάπη του Θεού. Ότι είναι άγιο, είναι και ταπεινό και αντίστροφα. Ότι έχει μέσα του το στοιχείο του κομπασμού, της επίδειξης, της μισαλλόδοξίας και του φανατισμού είναι οτιδήποτε άλλο, εκτός από άγιο. Η Εκκλησία δεν χρειάζεται εκπρόσωπο εμάς τους ανθρώπους. Έχει εκπρόσωπο τον Χριστό επάνω στον Σταυρό. Ούτε εμείς ιερείς εκπροσωπούμε την Εκκλησία. Γι αυτό και την Θεία Ευχαριστία την τελούμε για τα δικά μας αμαρτήματα και αυτά που αγνοεί ο λαός. Με αυτό το ταπεινό φρόνημα προσήλθαμε και σήμερα να επισφραγίσουμε το μυστήριο της πίστης και να προσκυνήσουμε την πίστη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου”.

Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης Αντώνιος Μαλούφ, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πτολεμαϊδος που λάμπρυνε με την παρουσία του την δεύτερη πανήγυρη της ενορίας και τόνισε πως “η ενορία των Αγίων Ακινδύνων είναι καθημερινά συμπαραστάτης και βοηθός στις ανάγκες των πολιτών. Κάθε γωνιά της ενορίας και του ναού είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της προσφοράς του κόσμου. Υπάρχει κόσμος που πολλές φορές δίνει αγάπη, αλλά δεν εισπράττει ούτε αγάπη ούτε δικαιοσύνη. Και έρχεται η Εκκλησία που εδώ και αρκετά χρόνια, έχει ανοίξει την αγκαλιά της για να καλύψει όσα δεν μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία. Ευχόμαστε και σας παρακαλώ ευχηθείτε κι εσείς ώστε του χρόνου να πανηγυρίζουμε στον καινούριο μεγαλοπρεπή ναό.”.

Παρών στις εκδηλώσεις και ο πρώην δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων κ. Νικόλαος Ταμπακίδης ο οποίος κατάγεται από το Προκόπι του Πόντου και όπως μας δήλωσε, ο παππούς του είχε μεταφέρει το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου από τον Πόντο στην Χαλκίδα.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο εγκαινιασμός μόνιμης έκθεσης με ιερατικά άμφια του μακαριστού Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελιτωνα, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής της ενορίας των Αγίων Ακινδύνων και θα ολοκληρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακό μουσικόχορευτικό πρόγραμμα στην πλατεία του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ