Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:41

Η πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού στην Καρδίτσα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η ιερά μνήμη των αγίων, ενδόξων, θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, καθώς πανηγυρίζει ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός.

Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος ο οποίος στην ομιλία του ανεφέρθη στην βιωτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης καθώς και στην συμβολή τους στον χριστιανισμό.

Η Εκκλησία μας δίκαια ονομάζει τους δύο αυτούς Αγίους μας Ισαποστόλους διότι ο άγιος Κωνσταντίνος ανέδειξε την ορθόδοξη πίστη σε όλη την αυτοκρατορία και η Αγία Ελένη την στέγασε.

Το πρωί της Δευτέρας 21 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Στην ομιλία του ανεφέρθη στο αποστολικό ανάγνωσμα συνδυάζοντάς το με το Απολυτίκιο των Αγίων.

Στη μεν αποστολική περικοπή ο Απόστολος των εθνών Παύλος απολογείται ενώπιον του βασιλιά Αγρίππα για όσα τον κατηγορούσαν οι Ιουδαίοι, κυρίως όμως απολογείται για τη μεταστροφή στη χριστιανική πίστη, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από οπτασία πηγαίνοντας προς τη Δαμασκό για να διώξει τους χριστιανούς. Από κει και πέρα η ζωή του Αποστόλου Παύλου υφίσταται μεταστροφή σε τέτοιο βαθμό, ώστε καθίσταται ο ίδιος διαπρύσιος κήρυκας της μετανοίας και του Ευαγγελίου.

Στο δε Απολυτίκιο των Αγίων αναφέρεται μια άλλη οπτασία, το σημείο του Τιμίου Σταυρού, την οποία και είδε ο βασιλεύ Κωνσταντίνος, καθιστώντας τον σταδιακά ευεργέτη της χριστιανικής πίστης, αφού η μετέπειτα πορεία της ζωής του υπήρξε αληθινή διακονία προς τον Ιησού Χριστό και της εκκλησία Του. Πριν την κοίμησή του εξομολογήθηκε, βαπτίσθηκε και κοινώνησε. Η Εκκλησία μας τέλος τον τιμά ως Άγιό Της, μαζί με την μητέρα του την Αγία Ελένη και του προσέδωσε το προσωνύμιο Μέγας.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κωνσταντίνου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπερνάρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ