Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 8:04

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κεραμεικού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο περικαλής Ι. Ναός της Αγίας Τριάδος Κεραμεικού εόρτασε με λαμπρότητα την ετήσια πανήγυρή του. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη και άλλους ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Άγιο Πνεύμα και είπε ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτό δεν κατέρχεται σαν μιά μεγάλη φωτιά πάνω στους συγκεντρωμένους Μαθητάς. Κατέρχεται ως μεμονωμένες γλώσσες πυρός ” εφ’ ένα έκαστον ” των Αποστόλων ( Πράξ. β, 3 ).

Αυτό δηλώνει ότι η Χάρη του Άγιο Πνεύματος δεν μαζοποιεί τους ανθρώπους, αλλά τονίζεται η ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, καθώς και η ποικιλία των χαρισμάτων,που δωρίζει το Άγιο Πνεύμα σε κάθε άνθρωπο. Αυτό είναι πολύ βασικό σε μια εποχή, που μαζοποιεί τους ανθρώπους. Σήμερα μιλάμε π.χ. για μέσα μ α ζ ι κ ής επικοινωνίας και μ α ζ ι κ ή ς μεταφοράς.

Για την Εκκλησία δεν υπάρχει ο άνθρωπος-μάζα, αλλά το ιδιαίτερο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου ” υπέρ ού Χριστός απέθανεν ” ( Ρωμ. ιδ, 15 ). Έτσι από την διαφορά των χαρισμάτων κάθε πιστού δημιουργείται μια ενότητα και μια αρμονία εν τη ποικιλία και ενισχύεται ο κάθε πιστός χωριστά να αναπτύξει τις δυνατότητές του και τα ιδιαίτερα χαρίσματά του. Πραγματοποιείται τότε μια αρμονία και συνεργασία μέσα στην ποικιλία.

Αυτή εκδηλώνεται στις διάφορες περιοχές της ζωής, όταν το ” περίσσευμα ” του ενός συμπληρώνει το ” υστέρημα ” του άλλου ( Β Κοριν. η, 14 ).

Μέσα στην οικογένεια με την αλληλοσυμπλήρωση . Μέσα στην κοινωνία με την αλληλεγγύη και την αμοιβαία προσφορά και όχι δυστυχώς με τον ανταγωνισμό,που ισχύει σήμερα, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου και το ” homo homini lupus ” – άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος -. Αλλά και μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας, όταν αναπτύσσουμε και καλλιεργούμε τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας.

Και κάτι ακόμα. Το “ουδείς αναντικατάστατος ” για την Εκκλησία δεν ισχύει. Ουδείς μπορεί να αντικατασταθεί από άλλον,γιατί καθένας είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Και μάλιστα όταν για τον πιστό ισχύει όχι μόνο το “γηράσκω αεί διδασκόμενος “, αλλά και το ” γηράσκω αεί αγιαζόμενος “. Εκεί θέλει να μας οδηγήσει το Άγιο Πνεύμα. Αρκεί να έχουμε ανοιχτές τις καρδιές μας στη Χάρη του, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ