Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 19:52

Η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην αναστάσιμη χαρά, το Αγρίνιο τιμά και φέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Κατά την φετινή πανήγυρη του πολιούχου συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι: Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.

Στην ακολουθία του Εσπερινού, στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, παρουσιάζοντας στους πιστούς τους αγίους Αρχιερείς, εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του για την παρουσία τους στον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου και αναφέρθηκε στην ευλάβεια που τρέφει ο λαός του Αγρινίου για τον Άγιο, επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο άγιος Χριστοφόρος είναι εδώ για όλους μας! Για τους κατοίκους της πόλεως του Αγρινίου, της ευρυτέρας περιοχής, αλλά και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Πάντοτε μένει άγρυπνος, προσεύχεται και προστατεύει όλους εμάς. Και βέβαια, όπως λέμε πάντοτε, και οι Αγρινιώτες τον αγαπούν, τον τιμούν πολύ, τον ευλαβούνται και μιμούμενοι το παράδειγμα του αειμνήστου κτήτορος του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του αγίου μας, του π. Αποστόλου Φαφούτη, έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον άγιο Χριστοφόρο.

Λάμπει η ιερά εικόνα του αγίου Χριστοφόρου, αποπνέει άρωμα θείας χάριτος και ευωδίας. Και το απότμημα του χαριτοβρύτου λειψάνου του «θαυμάτων βλύζει πηγάς, των κεραυνών, των χαλαζοπτώσεων την λύσιν και των κινδύνων την λύτρωσιν παρέχει».

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κάλεσε τους πιστούς να διδαχθούν από τη ζωή, τη μετάνοια και το παράδειγμα του πολυάθλου Αγίου, για να ενισχυθούν και να ωφεληθούν πνευματικά.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην εορτή της Αναστάσεως και εξέφρασε τη χαρά του που «προσήλθαμε να συναντηθούμε στην κοινωνία και την προσευχή μέσα στο φως της Αναστάσεως» που γεμίζει τις καρδιές των χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Χριστός που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή εκχέει το φως και την χάρη της Αναστάσεως και «όσοι ζουν ενωμένοι μαζί του δεν μπορεί να νοιώθουν ανασφάλειες, δεν φοβούνται τις προκλήσεις και τους πειρασμούς, ούτε καν τον σωματικό θάνατο. Το μόνο που θα πρέπει να τους φοβίζει είναι ο πνευματικός θάνατος» που είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό. Ένας μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού είναι και ο άγιος Χριστοφόρος. Ένας σωματικός γίγαντας με αγριότητα εξωτερική, που όμως είχε μια σπουδαία εσωτερική αρετή, την ευθύτητα και την ανδρεία της ψυχής.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στη ζωή και το μαρτύριο του αγίου Χριστοφόρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος επεσήμανε ότι ο άγιος από τη στιγμή που γνώρισε τον Χριστό έζησε τη ζωή του με την αγία υπακοή, την αγία υπομονή και την αγία ταπείνωση και προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν αυτές τις αρετές του αγίου. Τόνισε τέλος ότι οφείλουμε να ζούμε με εμπιστοσύνη στο Θεό, ο οποίος τόσο φροντίζει για τα παιδιά του και δεν τα εγκαταλείπει ποτέ ακόμα και όταν η δική μας πίστη κλονίζεται.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμανδρίτης Λαυρέντιος Καρανάσιος, ο οποίος ανέλυσε τον πρώτο στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου: «Στολαίς ταις εξ αίματος ωραϊζόμενος…». Ο π. Λαυρέντιος αναφέρθηκε στις στολές που αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού και επεσήμανε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να ομορφαίνει μια στολή όταν βάφεται με αίμα». Αναφέρθηκε επίσης στις στολές που χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες, οι αρχιερείς, οι λειτουργοί ιερείς και γενικά όλοι οι άνθρωποι στις διάφορες δραστηριότητές τους, για να καταλήξει στην αναφορά της λαμπρότερης και πολυτιμότερης από όλες τις στολές, που δεν είναι άλλη από την στολή της Εκκλησίας, της νύμφης του Χριστού. Αυτή τη Πρώτη Στολή «έπλυνε και καθαγίασε με το Τίμιο Αίμα Του ο Κύριος μας, για να την παρουσιάσει στον Θεό Πατέρα αγία και άμωμη, καθαρή από κάθε κηλίδα».

«Καθένας που εισέρχεται στην Εκκλησία λούζεται στο αίμα και το ύδωρ που έτρεξε από την αγία πλευρά του Κυρίου μας.

Έτσι και ο Ρεπρόβος, ο βάρβαρος που κατοικούσε στις ερημιές, όταν εισήλθε στην Εκκλησία εκδύθηκε την στολή της αγριότητος και βαρβαρότητος και ενδύθηκε την φωτεινή στολή του Βαπτίσματος» ανέφερε ο ιεροκήρυξ, ολοκληρώνοντας με την επισήμανση ότι το Αίμα του Κυρίου μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία. «Γι’ αυτό είναι ανάγκη κι εμείς να έχουμε ως παράδειγμά μας τον Άγιο Χριστοφόρο, να πλύνουμε την στολή της ψυχής μας στο αίμα του Αρνίου, δηλαδή στο μυστήριο της μετανοίας και της ιεράς εξομολογήσεως».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ κατά την αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Σάμου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση, η οποία έγινε αφορμή να έρθει για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, εκφράζοντας παράλληλα και την χαρά του για την ευλαβή παρουσία τόσων πιστών που γέμισαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό, αλλά και τον αύλιο χώρο του Πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ