Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 17:44

Η Μόσχα βάζει «λουκέτο» στο μετόχι της Αλεξάνδρειας στη Μόσχα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την αναστολή λειτουργίας του μετόχιου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στην ρωσική πρωτεύουσα δρομολογεί το Πατριαρχείο της Μόσχας. «Η λειτουργία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Μόσχα αναστέλλεται προσωρινά» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax την Δευτέρα ο πρωθιερέας Ιγκόρ Γιακιμτσιουκ. Οπως σημείωσε ο υψηλόβαθμος κληρικός του Πατριαρχείου της Μόσχας η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του αλεξανδρινού Μετοχίου θα ληφθεί από την ρωσική Ιερά Σύνοδο τον Δεκέμβριο.

Η πιθανή «έξωση» του Μετοχίου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας από την ρωσική πρωτεύουσα είναι ένα ένα ακόμη σημάδι ότι ο Πατριαρχείο της Μόσχας σκληραίνει και κλιμακώνει τις επιθετικές του ενέργειες και τις κυρώσεις κατά όσων Εκκλησιών έχουν αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτές οι «κυρώσεις» περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των «επιθετικών αντιμέτρων» που επιβάλει η Μόσχα, ως μοχλό άσκησης πίεσης.

Αντίστοιχα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Μόσχα, πέραν της διακοπής της κοινωνίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έχει απαγορεύσει στους πιστούς της να ταξιδεύουν και να εκκλησιάζονται σε εκκλησίες που ανήκουν στο κλίμα του Φαναρίου, ενώ σταδιακά ασκεί και εκκλησιαστική εισπήδηση με την δημιουργία εξαρχιών και παράλληλων δικαιοδοσιών στην Ευρώπη, αλλά και στην ασιατική ήπειρο.

Για την Ελλάδα η Μόσχα έχει εκδώσει μια απαράδεκτη λίστα «ντροπής» με «ανεπιθύμητες» Μητροπόλεις. Αντίστοιχα φαίνεται ότι είναι τα σχέδια και για την Αλεξάνδρεια. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες ο επικοινωνιολόγος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Telegram υποστήριξε ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας μελετά την αναθεώρηση της ποιμαντικής των Ρώσων στην αφρικανική ήπειρο, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει αναθεωρητική και επεκτατική τακτική και στην αφρικανική ήπειρο. Με πρόσχημα, λοιπόν, ότι δεν είναι σε κοινωνία ούτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε με την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε τώρα με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και ότι έτσι κινδυνεύουν να μείνουν «αποίμαντοι» οι Ρώσοι και ρωσόφωνοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, η Μόσχα δεν αποκλείεται να θέλει να ξεδιπλώσει τους πραγματικούς της σκοπούς, με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα. Να δημιουργήσει και να επεκτείνει όπου μπορεί παράλληλες -και αντικανονικές- εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στους χώρους κανονικής ευθύνης των άλλων ορθόδοξων Εκκλησιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ