Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:15

Η μνήμη του μυροβλήτη αγίου όπως εορτάσθηκε στην μητρόπολη Δημητριάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, παρουσία της Υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Δημάρχου κ. Δημητρίου Εσερίδη, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και μεγάλου πλήθους πιστών.

Στη διάρκεια του Εσπερινού, ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε την Χειροθεσία δύο νέων Αναγνωστών και αναφέρθηκε στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας στα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα κατά τη Θεία Λατρεία, ένα έργο που επιτελούσε και ο Άγιος Δημήτριος, αναλαμβάνοντας την πνευματική καθοδήγηση των νέων της τότε Θεσσαλονίκης.

«Το έργο του αυτό», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «έγινε αφορμή να συλληφθεί και να φυλακιστεί, να υποστεί την τρομοκρατία της πολιτικής εξουσίας». Αναφέρθηκε στην ιστορία του Νέστωρα, ο οποίος με την ευχή του Δημητρίου κατατρόπωσε τον Λυαίο. «Τελικά και οι δύο οδηγηθήκαν στο Μαρτύριο, γιατί οι άνθρωποι της εξουσίας νόμιζαν ότι με τη βία και το αίμα θα κυριαρχήσουν. Αυτό συμβαίνει πάντα με εκείνους που κατέχουν την εξουσία και νομίζουν ότι με τη βία θα επιβληθούν. Το αντίθετο επιτυγχάνουν, γιατί όποιος τα βάζει με την αλήθεια της πίστεως ηττάται, όπως ο Νέρωνας, ο Διοκλητιανός και οι μιμητές τους στους αιώνες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο αίμα των σύγχρονων Χριστιανών, που χύνεται σε κάποια μέρη του κόσμου. «Στην πατρίδα μας μπορεί να μη χρειάζεται το μαρτύριο του αίματος, αλλά χρειάζεται η μαρτυρία της αλήθειας, γιατί κάποιοι, που έχουν στα χέρια τους την κοσμική εξουσία, προς καιρόν, νομίζουν πως μπορούν να επιβάλουν την διατάραξη σχέσεων αιώνων, να φέρουν τη δική τους άποψη περί της Εκκλησίας, σε τούτη την πατρίδα των ηρώων και των Μαρτύρων. Όσοι μεθούν από την εξουσία χάνουν την πραγματικότητα κι αυτός είναι μεγάλος κίνδυνος. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν όσα άλλοι προσπάθησαν πριν 70 και 80 χρόνια και απέτυχαν, είναι εκτός πραγματικότητας. Κι όταν αυτό συμβαίνει και διακυβεύεται η ενοποιός δύναμη του λαού μας, που είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, προσβάλλεται η ιστορία και το μέλλον της πατρίδας μας. Ελπίζω η σωφροσύνη να επικρατήσει και θα πορευτούμε με ειρήνη και ενότητα, όπως πρέπει τούτες τις κρίσιμες ώρες…».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, παρουσία της Υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον λαό μας για την μαζική συμμετοχή στην πανήγυρη και αναφέρθηκε στην επικείμενη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όταν γράφτηκε το έπος της ενότητας του λαού μας. «Ο μεταπολεμικός διχασμός, όμως, μας κατατρέχει και αλίμονο σε όσους σταθούν και πάλι αφορμή να ζήσουμε νέους διχασμούς σε μια τόσο κρίσιμη εποχή. Σήμερα που γύρω μας αναπτύσσεται άκρατος εθνικισμός, αλλά και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, οφείλουμε να προφυλάξουμε την ενότητά μας, κέντρο της οποίας παραμένει η Ορθόδοξη πίστη μας, αυτή που μας κράτησε ζωντανούς στο χρόνο…».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ