Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 12:24

Η μνήμη του Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας, Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η μνήμη του αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ηρωδίωνος πρώτου Επισκόπου Υπάτης και Ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας εορτάσθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Την Προηγιασμένη θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς και Διακόνους, ενώ συμμετείχαν, συμπροσευχόμενοι οι Εφημέριοι Λαμίας και Περιχώρων, Στυλίδος και Πελασγίας, αρκετοί πιστοί καθώς και άπαντα τα μέλη του Συλλόγου Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής «Ο άγιος Ηρωδίων», τα οποία εις το τέλος της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας προσέφεραν αρτοκλασία.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε στους Πατέρες και τους πιστούς για τον άγιο Απόστολο και Ηρωδιώνα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Φέτος, αγαπητοί Πατέρες μου και αδελφοί η μνήμη του αγίου Ηρωδίωνος εορτάσθηκε στη Λαμία με ιδιαίτερη λαμπρότητα, επισημότητα και χάρη. Εμείς οι Φθιώτες οφείλουμε τιμή, σεβασμό και ευχαριστίες στον πρώτο μάρτυρα, πρώτο Απόστολο και πρώτο Επίσκοπο της Περιοχής μας, διότι εκείνος έφερε το Φως του Ευαγγελίου στη Φθιώτιδα. Ο άγιος Απόστολος Ηρωδίων μαζί με τον Απόστολο Παύλο, του οποίου ήταν συγγενής και τον Απόστολο Τίτο πέρασαν από τον τόπο μας και εκείνος κατευθύνθηκε προς την Υπάτη, η οποία ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής. Εκήρυξε την πίστη του Αναστάντος Κυρίου και για την επιμονή και την πίστη του εμαρτύρησε από τους Εθνικούς και τους ειδωλολάτρες.

Σήμερα αδελφοί μου, όλοι δεχόμεθα πιέσεις, προκλήσεις και σκανδαλισμούς και κινδυνεύουμε να χαθούμε από το θηρίο που λέγεται εκκοσμίκευση.

Η εορτή του Αγίου Ηρωδίωνος μας διδάσκει νε εμμένουμε αμετακίνητοι στην πίστη μας και να ομολογούμε προς κάθε κατεύθυνση τον Χριστό, όπως έκανε και ο άγιος».

Απευθυνόμενος προς τον Ηθικοθρησκευτικό Σύλλογο Ορθοδόξου Χριστιανικής Αγωγής «Ο άγιος Ηρωδίων», ο Ποιμενάρχης μας, συνεχάρη τα μέλη του για την ευλάβειά τους και την συνέχιση της παραδόσεως της τιμής προς τον μεγάλο αυτό Άγιο της Φθιωτικής Εκκλησίας, αλλά και για τον σεβασμό και την υπακοή τους προς την Εκκλησία και τον Επίσκοπο.

Τέλος ευχήθηκε Χρόνια πολλά και ο άγιος Ηρωδίων να σκεπάζει τους πιστούς και να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών.

Ακολούθως στο φιλόξενο και άνετο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού εδόθη κέρασμα σε όλους τους Ιερείς και τους εορταστές.

Μετά την μικρά δεξίωση πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηναία Ιερατική Σύναξη των Εφημερίων Λαμίας και περιχώρων, Στυλίδος και Πελασγίας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Κατά τη διάρκεια της Συνάξεως ο Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς όλους τους Ιερείς αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα επίκαιρα που χρήζουν άμεσης κριτικής και προσοχής.

Επεσήμανε στους Ιερείς να δίδουν το παράδειγμα στους πιστούς της εν Χριστώ ζωής και να προφυλάσσονται από το κακό πνεύμα της εκκομισκέυσεως.

Επίσης τους προέτρεψε , ιδιαιτέρως αυτές τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, να επιδείξουν ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία στην τέλεση των Ιερών ακολουθιών, ώστε κι’ εκείνοι να ωφεληθούν αλλά και οι πιστοί να ζήσουν τις μεγάλες αυτές ημέρες.

Τέλος ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους και ιδιαιτέρως σ’ εκείνους που θα τελέσουν διπλές ακολουθίες, λόγω της έλλειψης Ιερέων.

Ακολούθησε όπως κάθε φορά ευρεία συζήτηση για τρέχοντα θέματα Διοικητής και Πνευματικής φύσεως, καθώς και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Η σύναξη έκλεισε με ανταλλαγή ευχών για καλό Πάσχα μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και των Ιερέων και διενεμήθη σε όλους έντυπο υλικό.

Μετά την Ιερατική σύναξη, ακολούθησε υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου πολύωρη σύσκεψη με τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους, κατά την διάρκεια της οποίας συζητηθήκαν διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα και δόθηκαν από τον Ποιμενάρχη μας οι απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες ώστε, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, όλες οι Ενορίες οι οποίες στερούνται εφημερίου να εξυπηρετηθούν, προκειμένου οι πιστοί, ακόμη και στα απο μεμακρυσμένα χωριά, να μετάσχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στις Ακολουθίες των Αχράντων Παθών και στην χαρά της Αναστάσεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ