Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:43

Η Λευκωσία τίμησε τον ασκητή της ερήμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργια στον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Αντωνίου Λευκωσίας.

Ο ναός αυτός είναι πλέον μετόχι της μονής του Απόστολου Βαρνάβα,που βρίσκεται στα κατεχόμενα, αφού προσφάτως τα παρά τον ναό κτίσματα ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων με την φροντίδα του νέου Καθηγουμένου Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον Καθηγούμενο και άλλους κληρικούς, που ήλθαν να συλλειτουργήσουν και να συνεορτάσουν. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο μητροπολιτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολιτης Κορωνειας κ. Παντελεήμων. Ο άγιος Αντώνιος, είπε ο μητροπολίτης Παντελεήμων, ονομάστηκε Μέγας και καθηγητής της ερήμου. Δίδαξε και διδάσκει δια μέσου των αιώνων τι σημαίνει Ορθόδοξος Μοναχισμός και χριστιανική άσκηση.

Θα ερωτήσει κάποιος ότι αυτά ισχύουν για τους Μοναχούς. Εμάς τους πιστούς τι έχει να μας διδάξει ο Αγιος; Η άσκηση με την ευρύτερη έννοια είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Για τον ίδιο τον εαυτό του,αλλά και για τις ανθρώπινες σχέσεις του.

Άσκηση χρειάζεται αν θέλουμε να κατευθύνουμε και όχι να μας κατευθύνει το άρμα των ενστίκτων μας. Να διατηρούμε δηλαδή την ελευθερία μας έναντι του ίδιου του εαυτού μας.

Άσκηση χρειάζεται στις διανθρώπινες σχέσεις. Στην φιλία,όταν προκύπτουν εντάσεις,συγκρούσεις και δυσαρέσκειες. Άσκηση χρειάζεται στο γάμο. Για να υπάρχει αμοιβαία ανοχή αδυναμιών και προ παντός πιστότητα και αλληλοσυμπαράσταση.

Άσκηση στην καθημερινή μας ζωή, στην χρήση του χρόνου μας. Όταν επιλέγουμε σωστά την αξιοποίηση της κάθε μας ώρας. Θυσιάζομε το δευτερεύον, το επουσιώδες, το φθηνότερο για το πρωτεύον, το ουσιώδες,το ακριβότερο. Η άσκηση έχει σχέση και με την λιτότητα που θέτει ένα όριο στον καταναλωτισμό μας.

Άσκηση απαιτείται και στην σχέση μας με τον Θεό. Για να μένουμε κοντά Του, όταν όλα προσπαθούν να μας απομακρύνουν από Αυτόν. Γι’ αυτό “μόνο όποιος μπορεί να επιλέγει σωστά μπορεί να κρατά ελεύθερη την καρδιά του για τον Θεό”.

Βέβαια υπάρχει και η μοναχική άσκηση των αληθινών Μοναχών και ασκητών. Αυτοί αποτελούν την ζωντανή διαμαρτυρία για την υλοφροσύνη και την υποδούλωση του ανθρώπου στο παροδικό και φθαρτό. Μας εμπνέουν στον αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας “των τέκνων του Θεού”.

Πριν την απόλυση, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Κορωνειας και του επέδωσε αργυρόν Δίσκον με απεικόνιση του Αγ. Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον Καθηγούμενο και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Αγ. Βαρνάβα και να αξιοθούν να εορτάσουν και στην απελευθερωμένη μονή του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ