Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 17:54

Η κατάρρευση της Ρωσικής Εκκλησίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία για το “ουκρανικό ζήτημα”. Ήταν ένα μάταιο εγχείρημα. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Το “ουκρανικό ζήτημα” για τη Ρωσική Εκκλησία και, γενικότερα, για τη Ρωσία, έχει ήδη επιλυθεί. Οριστικά, από το 2014. Αυτό το “ζήτημα” λύθηκε από τον πόλεμο μία για πάντα. Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παλιό – κάτω από τη φτέρνα του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητο από τη Ρωσία κράτος – όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα είναι ανεξάρτητη από τη ΡΟΕ.

Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα που υφίσταται σήμερα.

Και όσο συντομότερα γίνει κατανοητή από τη Ρωσική Εκκλησία και τη Ρωσία, τόσο το καλύτερο. Στη χώρα της κοροϊδίας και της αυτοεξαπάτησης είναι απαραίτητο, επιτέλους, να μάθουν να αντικρίζουν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και τον κόσμο.

Αυτό πρέπει να κατανοήσει σήμερα η Ρωσική Εκκλησία.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου έπρεπε να διεξαχθεί για το “ρωσικό ζήτημα”, επειδή ο κύριος και ο μοναδικός ένοχος της πολιτικής απόφασης της Ουκρανίας να λάβει αυτοκεφαλία για την Ορθόδοξη Εκκλησία της είναι οι ρωσικές αρχές (πρώτα απ’ όλους προσωπικά ο Πούτιν) και οι κορυφαίοι ηγέτες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Εσείς από κοινού οδηγήσατε τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας στην κατάρρευση, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Εξετάζει μόνον τα πράγματα με σύνεση, αντίθετα απ’ ότι εσείς – Ορθόδοξοι Ρώσοι ιεράρχες.

Πρέπει επειγόντως να ξεκινήσετε την προετοιμασία της μεταρρύθμισης της σχέσης της Εκκλησίας σας με το κράτος, του οποίου είστε μέρος, και που σας οδήγησε στη σημερινή καταστροφή στην Ουκρανία.

Πρέπει να απαλλαγείτε από τις ρωσικές αρχές, να γίνετε ανεξάρτητοι από αυτές.

Θεωρήσατε ότι θα ήταν εύκολο να τακτοποιηθείτε, γενόμενοι μέρος της ρωσικής κρατικής μηχανής, να συνδεθείτε με αυτήν, να πάρετε προνόμια από αυτήν και να συνεργαστείτε σε ό,τι ήθελαν οι ρωσικές αρχές. Αυτές οι αρχές πότε δεν συνάντησαν την άρνησή σας. Σε τίποτα.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσικό τα προβλήματα των σημερινών ρωσικών αρχών να έχουν οδηγήσει σε δυσχέρειες τη Ρωσική Εκκλησία. Κατά συνέπεια, η αποτυχία του Πούτιν στην Ουκρανία επέφερε την εκεί αποτυχία του πατριάρχη Κυρίλλου.

Και τι άλλο προσδοκούσατε; Ότι όλα θα μείνουν απαράλλαχτα; Αν ναι, τότε ήσασταν πολύ αφελείς, αλλά μάλλον ματαίως ελπίζατε ότι οι ρωσικές αρχές θα σας βοηθήσουν. Δεν μπορούσαν και δεν μπορούν. Οι ίδιες αναζητούν ποιος θα τις βοηθήσει- και δεν βρίσκουν κανέναν. Δεν απέμεινε ούτε ένας σύμμαχος σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Και αυτό δεν είναι το τέλος, Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε τι σας περιμένει στη συνέχεια. Αφού η Ρωσία καταστεί μια κανονική δημοκρατική χώρα, η Ρωσική Εκκλησία θα στερηθεί όλης της κρατικής στήριξης. Και θα αρχίσετε γρήγορα να χάνετε την επιρροή σας μέσα στη Ρωσία – θα είστε ξεπερασμένοι, και οι αξιωματούχοι, που λατρεύουν να παρευρίσκονται τις μεγάλες γιορτές στις εκκλησίες, μιμούμενοι τον Αρχηγό, θα ξεχάσουν τον δρόμο προς εσάς. Και ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας θα απελευθερωθεί από το να έρχεται στους ναούς σας.

Όλα αυτά, Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα συμβούν στη Ρωσία. Και θα συμβούν αναπόφευκτα, καθώς αναπόφευκτα συνέβησαν αυτά που προέβλεπαν για σας το 2014 σχετικά με την Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, κύριοι της Ρωσικής Εκκλησίας, μην ασχολείστε με την Ουκρανία, ούτε με την Κωνσταντινούπολη, αλλά με τον εαυτό σας, τον εαυτό σας και πάλι με τον εαυτό σας – την Εκκλησία σας και τη χώρα σας.

Αρχίστε να ζείτε στη νέα εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει. Και αναλογιστείτε το κύριο ερώτημα για τον εαυτό σας – από ποιον και γιατί θα χρειάζεστε στη Ρωσία αύριο.

 

ΠΗΓΗ: Ραδιο Μόσχα 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ